Vaccinarea a crescut în Italia, după ce certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toţi angajaţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vaccinarea a crescut în Italia, după ce certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toţi angajaţii

De când certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toţi angajaţii din Italia, cu zile neplătite pentru cei care nu îl prezintă, mulţi oameni care ezitau să se vaccineze împotriva COVID-19 s-au imunizat, relatează The Guardian.

La centrul de vaccinare din afara gării Termini din Roma, tot mai mulţi oameni au venit în ultimele zile pentru prima doză de vaccin anti-COVID. Nu sunt însă împăcaţi cu acest lucru.

„Dacă nu ar fi trebuit, nu m-aş fi vaccinat”, spue Rosanna Barbuto, angajată la un supermarket. Cătălin, în vârstă 41 de ani, care lucrează într-o fabrică, a spus: „Îl fac pentru că trebuie să muncesc”.

Ei se numără printre cei care ezitau să se vaccineze, dar au cedat după ce Italia a decis ca toţi angajaţii să prezinte certificatul verde pentru a merge la muncă. Regulile sunt cele mai stricte din Europa şi impun angajaţilor să prezinte dovada vaccinării, a imunizării prin boală sau a unui test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Această abordare prudentă a Italiei este considerată cheia ratei scăzute de infectare din prezent.

Barbuto, în vârstă de 59 de ani, a spus că nu este împotriva vaccinurilor şi că îşi face vaccinul împotriva gripei în fiecare an.

„Nu am vrut să-l fac pe cel pentru coronavirus, deoarece nu ştiam cât de sigur este. Îmi era frică. Oamenii vorbeau despre efectele secundare şi apoi au fost toate aceste proteste. Dar trebuie să lucrez. Am nevoie de certificatul verde şi nu mai vreau să cheltuiesc bani pe teste”, spune ea.

Elia lucrează într-un centru comercial. Şi el s-a simţit obligat să-şi facă vaccinul pentru a continua să lucreze. Cei care încalcă regulile riscă să fie suspendaţi fără plată sau amendaţi cu până la 1.500 de euro. Angajatorii pot fi amendaţi dacă nu verifică certificatele verzi ale angajaţilor.

„Am fost precaut pentru că eu şi soţia mea vrem să avem un copil şi am stat să ne gândim... dar când certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă, am hotărât că trebuie să o facem”, a spus Elia.

„Nu suntem împotriva vaccinurilor, dar nu suntem de acord cu modul în care guvernul a procedat în acest sens, spunând oamenilor că nu pot lucra dacă nu au acest permis. Ar fi trebuit să fie mai direcţi şi să facă din vaccin o obligaţie, în loc să ocolească problema în felul acesta”, adaugă el.

Prin introducerea acestei măsuri, scopul Italiei a fost să stimuleze vaccinarea, astfel încât să-şi atingă ţinta de 90% din populaţie imunizată până la sfârşitul lunii octombrie şi să evite un nou lockdown. Miercuri, 81% din populaţia cu vârsta peste 12 ani era complet vaccinată.

Certificatul, necesar şi pentru a lua masa în interior la restaurante, pentru a intra în muzee, teatre, cinematografe şi stadioane şi pentru călători cu avionul şi trenul – a devenit obligatoriu în timpul verii în combinaţie cu menţinerea altor măsuri de anticoronavirus, cum ar fi portul măştii de protecţie în magazine şi în mijloacele de transport în comun.

Media pe ultimele 7 zile a cazurilor noi în Italia a fost miercuri de 2.686, în scădere de la 6.200 pe 20 august şi 14.003 pe 20 aprilie. Numărul deceselor a scăzut de la o medie de 440 la mijlocul lunii aprilie la 36, miercuri. Cu toate acestea, cu 131.688 de morţi, ţara are al doilea cel mai mare număr de decese din Europa, după Marea Britanie.

Deşi cerificatul verde a declanşat proteste - uneori violente -, majoritatea italienilor (65%) susţin măsura, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.

„Suntem într-un loc privilegiat, situaţia este în sfârşit bine gestionată de guvern”, a spus Gianfranco Cappelluzzo, care îşi aştepta mama la centrul de vaccinare Termini.

„Susţin certificatul verde, mi se pare o prostie să fiu împotriva lui, deoarece vedem dovezi că este un lucru corect. Din fericire, rezistenţa este minoră”, adaugă el.

Un angajat al centrului de vaccinare spune că a observat o creştere treptată a numărului de oameni care vin să se vaccineze, din septembrie şi până acum. La nivel naţional, obligativitatea certificatului la locul de muncă a declanşat o creştere instantanee a numărului de programări pentru prima doză de când măsura a intrat în vigoare, vinerea trecută. Cu toate acestea, cifra pare să fi scăzut în ultimele zile, cu un număr mai mare de programări făcute pentru rapel.

„Voi face a treia doză când va veni momentul. Nu putem renunţa”, a spus Cappelluzzo.

Guvernul a respins, de asemenea, ideea de a oferi testele COVID-19 gratuit, ca o modalitate suplimentară de a-i determina pe italieni să-şi facă vaccinul.

Giuseppe Longho, proprietarul unei farmacii din cartierul Esquilino din Roma, vinde de aproximativ un an teste de coronavirus care costă 22 de euro bucata. Coada la teste a crescut începând de vineri.

„Dar am încercat să convingem clienţii să se vaccineze, în special pe cei care folosesc testele pentru a continua să muncească”, a spus el.

„Nu reuşim întotdeauna, deoarece mulţi sunt supăraţi şi nu există nicio modalitate de a negocia cu ei. Dar unii îşi dau seama că să te testezi din două în două zile este obositor şi costisitor, aşa că încep să se împace cu vaccinul”, adaugă el.

Similare
RECOMANDĂRI