VIDEO. Armata albaneză a preluat controlul aeroportului din Tirana. Greva controlorilor de zbor a blocat un transport de vaccinuri
Vizualizari:

VIDEO. Armata albaneză a preluat controlul aeroportului din Tirana. Greva controlorilor de zbor a blocat un transport de vaccinuri

Guvernul albanez a trimis armata la aeroportul internaţional care deserveşte capitala Tirana, unde întreg traficul a fost oprit ieri din cauza unei greve a controlorilor de trafic aerian.

Protestul lor nu a anulat doar zborurile de pasageri, ci şi un avion care transporta vaccinuri, întârziind astfel campania de imunizare

Soldaţi în vehicule blindate au mers la aeroport şi au preluat controlul. Premierul albanez a denunţat un „act grav de sabotaj” care „nu va fi tolerat” şi a acuzat opoziţia că ar fi în spatele acestei mişcări.

„Aeroportul Rinas a fost pus sub controlul armatei. Având în vedere aceste comportamente iresponsabile, nu putem exclude altele, periculoase pentru securitate”, a spus ministrul infrastructurii, Belinda Balluku.

Controlorii de trafic aerian sunt nemulţumiţi că salariile le-au scăzut la jumătate din cauza crizei sanitare. Mai exact au ajuns la 2.000 de euro, ceea ce reprezint de cinci ori salariul mediu din Albania.

Volumul zborurilor a scăzut cu 57% în Albania comparativ cu traficul dinainte de pandemie.

Ministrul apărării, Niko Peleshi, a difuzat seara pe contul său de Facebook o înregistrare video arătând sosirea la aeroport a mai multor autovehicule blindate.

„Forţele armate şi-au sporit vigilenţa pentru a garanta perimetrul de securitate din jurul aeroportului”, a scris el.

Balluku i-a acuzat de asemenea pe grevişti că au „o agendă politică”, ameninţându-i cu acţiuni în justiţie dacă nu îşi reiau munca, potrivit Agerpres.

Alegerile legislative vor avea loc la 25 aprilie în Albania, iar partidele sunt în plină campanie electorală.

Şeful guvernului, Edi Rama, a denunţat partidele de opoziţie că se află în spatele acestei mişcări, pentru „a bloca aeroportul Rinas şi a împiedica livrarea de vaccinuri” împotriva coronavirusului.

„Delimitaţi-vă de cei care v-au împins în acest joc nebun cu focul!”, a scris el pe Twitter, adresându-se greviştilor, ameninţându-i pe cei hotărâţi să continue greva că nu vor mai putea reveni la locurile lor de muncă.

Similare
RECOMANDĂRI