VIDEO. Preşedintele Ucrainei, repetent la istorie: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Preşedintele Ucrainei, repetent la istorie: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declaraţia aparţine lui Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei şi a fost făcută în cadrul discursului oficial ţinut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece în 1919, în această zi, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană. 

„În scurt timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolşevicilor, o bună parte din teritoriile Galiţiei au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat preşedintele ucrainean cu referire la evenimentele istorice din 1918-1919, transmite infoprut.ro.

Mai jos vă prezentăm discursul integral al preşedintelui ucrainean:

„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit şi au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o ţară independenta si unită. Acesta este un citat din actul „Sluca” care anunţă unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piaţa Sofia din Kiev.

În sfârşit s-a ivit şansa de a crea o ţară independenta şi unită. Ambiţiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat.

Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolşevicilor, o bună parte din teritoriile Galiţiei au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei.

Au trecut mai mult de 100 de ani. Am tras concluziile din această istorie? Ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina. Doar împreună suntem puternici. După cum arată felicitările de Anul Nou, tema unităţii este deviza fiecărui ucrainean.

De ce suntem atât de diferiţi? Vom putea sa ne îndreptăm către un viitor fără a ne contrazice in ceea ce priveşte trecutul?

În lumea de azi simţul naţiunii apare nu doar datorită tradiţiilor comune, a culturii şi a religiei.

Există încă multe valori. Sunt acceptate in fiecare colţ al Ucrainei. Sunt valori cu care toţi ucrainenii se pot identifica în fiecare colţ al planetei.

Educaţia şi toleranţa sunt alte valori. Valorile libertăţii şi a democraţiei, dorinţa de a fi înstărit si bogat. Valorile respectării legilor şi a respectului reciproc.

Sunt ucrainean pentru ca trăiesc după legile statului. Întotdeauna sunt gata să-mi apar pământul natal.

Sunt ucrainean pentru ca sunt  un cetăţean responsabil, plătesc impozite , nu merg pe roşu, parchez corect şi nu merg niciodată băut la volan.

Îmi pasa de mediul înconjurător şi învăţ să gândesc critic.

Sunt ucrainean şi suntem cei mai buni in sport, ştiinţa şi IT.

Am un stil de viaţă sănătos şi studiez limbile străine.

Susţin egalitatea de şanse atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi.

Respect legile tuturor minorităţilor naţionale şi ale religiilor. Acest discurs poate fi continuat.

Aceste lucruri trebuie făcute de fiecare ucrainean si apoi ucrainenii pot deveni cei dintâi.

Dar asta este un vis. Dar un vis împărtăşit a fost întotdeauna un motor pentru noi.

Dragi ucraineni pentru a fi puternici trebuie să fim uniţi. Să ţinem minte aceste cuvinte.

Sărbători fericite cu ocazia Zilei Unităţii Ucrainei”.

Amintim că la 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, care a fost recunoscută de învingătorii din Primul Război Mondial prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919. Înfrângerea şi apoi dezmembrarea Austro-Ungariei a făcut ca negocierile de la Paris privind confirmarea proclamaţiei de Unire din 28 noiembrie 1918 să nu întâmpine dificultăţi majore. România a prezentat nu numai argumente istorice – Bucovina a fost smulsă ilegal Moldovei în 1775 de către Turcia şi oferită Austriei, ci şi argumente militare şi strategice, contra ameninţării bolşevice. În interbelic, „Ţara Fagilor”, traducerea vechiului nume slavon al provinciei, şi-a continuat înflorirea culturală şi economică din La Belle Epoque. Totuşi, Bucovina istorică nu se mai află integral în graniţele României. Jumătatea nordică a fost pierdută în urma Pactului Ribbentrop-Molotov prin care Stalin şi Hitler şi-au împărţit teritorii în Estul Europei. Ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940 a vizat atât Basarabia, cât şi Bucovina de Nord.

Similare
RECOMANDĂRI