Volodimir Zelenski: Un război total între Rusia şi Ucraina este posibil
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Volodimir Zelenski: Un război total între Rusia şi Ucraina este posibil

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că un război cu Rusia „este o posibilitate” şi că îşi doreşte să aibă o întâlnire de substanţă cu Vladimir Putin, relatează Reuters.

Zelenski a fost întrebat la Summit-ul pentru Strategie Europeană de la Ialta dacă într-adevăr s-ar putea ajunge la o situaţie de „război total” între Ucraina şi Rusia, în contextul anexării ilegale a peninsule Crimeea de către Rusia şi a războiului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării.

„Cred că un astfel de război ar putea să izbucnească. E cel mai rău lucru care se poate întâmpla, dar există această posibilitate”, a spus Zelenski.

Kievul susţine că în urma conflictului din estul Ucrainei au murit 14.000 de oameni din 2014 şi până astăzi.

Zelenski spune că relaţiile cu Statele Unite ale Americii s-au îmbunătăţit în ultima perioadă, dar s-a plâns de faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la solicitarea de a se alătura Alianţei Nord Atlantice – o mişcare care cu siguranţă ar provoca furia Moscovei.

„Nu am primit un răspuns clar în ce priveşte aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de multă vreme”, a mai spus liderul de la Kiev. El a adăugat şi că refuzul de a primi Ucraina „va slăbi NATO şi va face jocul Rusiei”.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia s-au intensificat la începutul anului, când luptele din estul Ucrainei au escaladat, iar Rusia a masat un număr mare de trupe la graniţă. Atunci, Zelenski i-a cerut lui Putin o întâlnire chiar în zona de conflict.

„Sincer, nu am timp să mă gândesc la el (n. red. - Vladimir Putin). Sunt mai interesat de posibilitatea de a ne întâlni pentru a avea o discuţie substanţială, nu doar la nivel declarativ, aşa cum face cu unele state.

În acest moment nu mi se pare că e interesat să rezolve problemele din estul Ucrainei şi să încheie războiul”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Similare
RECOMANDĂRI