„Vom continua să zburăm”: Pentagonul nu ia în calcul reducerea zborurilor deasupra apelor neutre ale Mării Negre
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Vom continua să zburăm”: Pentagonul nu ia în calcul reducerea zborurilor deasupra apelor neutre ale Mării Negre

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate pe 20.12.2021, că SUA rămân preocupate de prezenţa trupelor ruse în apropierea frontierei cu Ucraina şi, în consecinţă, zborurile aeronavelor americane peste apele Mării Negre vor continua.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre planurile SUA pentru Marea Neagră, Kirby a spus că Marea Neagră face parte din apele internaţionale, aşa că Aviaţia Militară americană va continua să zboare în regiune.

În plus, după cum a precizat acesta, decizia de continuare a zborurilor aeronavelor americane se datorează “preocupării permanente” a Statelor Unite cu privire la “prezenţa militară semnificativă” a trupelor ruse în apropierea graniţei cu Ucraina.

“Vom continua să zburăm şi vom merge acolo unde dreptul internaţional ne permite să facem acest lucru”, a subliniat Kirby, menţionând că Pentagonul nu intenţionează să reducă amploarea operaţiunilor în Regiunea Mării Negre.

De asemenea, reprezentantul Departamentului american al Apărării a confirmat faptul că o comisie a Pentagonului a vizitat recent Ucraina, unde a evaluat sistemul de apărare antiaeriană şi antirachetă. Pe baza concluziilor experţilor americani, în viitorul apropiat, Pentagonul va lua o decizie pentru a răspunde nevoilor Kievului în ceea ce priveşte sistemele de apărare antiaeriană.

Potrivit topwar.ru, Statele Unite au devenit recent mai active în Regiunea Mării Negre, crescând nu numai numărul zborurilor de cercetare, ci şi pe cel al avioanelor de luptă, inclusiv al bombardierelor strategice. Acest lucru este facilitat de Ucraina, care solicită sprijinul SUA nu numai prin furnizarea de arme, ci şi prin prezenţa fizică a navelor şi avioanelor americane în Marea Neagră. Potrivit Kievului, americanii sunt capabili să apere Ucraina împotriva unui atac al Rusiei, deşi reprezentanţii Washingtonului au declarat deja că nici SUA şi nici Europa nu vor lupta efectiv pentru statul ucrainean.

Comentariul autorului: Avioane americane de cercetare radioelectronică îndeplinesc zilnic misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) în proximitatea frontierelor ruseşti de la Marea Neagră.

În acest scop sunt întrebuinţate aeronave de cercetare de tip RC-135V/W Rivet Joint şi Challenger 650 ARTEMIS, precum şi avioane de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon. Până în urmă cu câteva luni, în Regiunea Mării Negre au fost aduse şi drone de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk, însă zborul acestora în zonă a fost suspendat.

De asemenea, începând din luna octombrie, deasupra apelor neutre ale Mării Negre a zburat, periodic, şi o aeronavă de conducere în luptă şi indicare a ţintelor E-8C Joint STARS.

Tot periodic, deasupra Mării Negre apar şi bombardierele strategice americane de tip B-52H Stratofortress sau B-1B Lancer.

De regulă, atunci când avioanele americane se apropie la distanţe mici de frontierele ruseşti, partea rusă ridică în aer avioane de vânătoare de tip Su-27 şi Su-30 pentru escortarea acestora.

În mai multe rânduri, partea americană a protestat împotriva faptului că piloţii avioanelor ruseşti ridicate la interceptare au un comportament agresiv şi efectuează manevre periculoase, apropiindu-se la distanţe foarte mici de aeronavele americane.

Similare
RECOMANDĂRI