Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eugenia Halus, directorul singurului liceu cu predare în limba română din Rîbniţa, laureată a Premiului pentru performanţă în educaţie

TVR MOLDOVA a oferit PREMIUL PENTRU PERFORMANŢĂ ÎN EDUCATIE directorului Liceului Teoretic „Evrika”, singura instituţie cu predare în limba română din oraşul Rîbniţa, regiunea separatistă Transnistria, Eugenia Halus.

Eugenia Halus este un stâlp al românismului în stânga Nistrului. A menţinut, alături de alţi apostoli ai românismului, o oază de educaţie românească în regiune. De 30 de ani, reprezintă un scut viu în faţa celor care vor să şteargă orice urmă de românism şi formă de educaţie în limba română în Transnistria. În pofida presiunilor constante din partea autorităţilor transnistrene, continuă să apere dreptul copiilor de a studia în limba lui Mihai Eminescu.

În 2004, autoritaţile transnitrene au decis să închidă instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din zonă, dar profesorii şi părinţii au opus rezistenţă. Au ţinut şi greva foamei. Unii au fost arestaţi. În urma protestelor şi presiunilor internaţionale, şcolile au fost redeschise, dar multe dintre ele au rămas fără sediu.

De menţionat că în cadrul Galei Premiilor TVR MOLDOVA sunt premiate personalităţi din spaţiul românesc, care au rezultate frumoase în domeniile lor de activitate. Printre categorii, se numără: promovarea istoriei şi limbii române,  a patrimoniului cultural, pentru performanţă în educaţie, artă, afaceri, pentru responsabilitate socială.

 
 
Similare
RECOMANDĂRI