Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gala TVR MOLDOVA: Grigore Vieru - Premiul post-mortem pentru promovarea patrimoniului cultural românesc

TVR MOLDOVA a oferit, post-mortem, poetului Grigore Vieru Premiul pentru promovarea patrimoniului cultural românesc

Grigore Vieru face parte din patrimoniul cultural al poporului român, poet devenit simbol al naţiunii.  A mângâiat cu sufletul, verbul şi expresia, a ştiut să potrivească rima şi ritmul, a construit mănăstiri de cuvinte. De-a lungul vieţii, a fost obsedat de Limba română, Mama şi Unitatea neamului românesc. Prin forţa cuvântului, a fost şi va rămâne o veritabilă conştiinţă scriitoricească şi civică a Basarabiei.

Vocea sa poetică este vocea interioară a poporului basarabean. A visat la patria cea mare, reîntregită, s-a rugat şi i-a cerut iertare pentru că „au aşezat piatră de hotar la Prut şi au rupt biata noastră Moldovă în două”. Scriitorul cu o înzestrare spirituală de excepţie şi o impecabilă conştiinţă a naţiunii noastre, a fost sufletul mişcării care a dus la renaşterea spiritului românesc în Basarabia.
 
De menţionat că în cadrul Galei Premiilor TVR MOLDOVA sunt premiate personalităţi din spaţiul românesc, care au rezultate frumoase în domeniile lor de activitate. Printre categorii, se numără: promovarea istoriei şi limbii române,  a patrimoniului cultural, pentru performanţă în educaţie, artă, afaceri, pentru responsabilitate socială.
Similare
RECOMANDĂRI