Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Mărgineanu, laureat al Premiului special „Centenarul Marii Uniri”

TVR MOLDOVA a oferit Premiul special „Centenarul Marii Uniri” românului Ion Mărgineanu.

Cuvântul „cumsecădenie” este, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, unul rar folosit. Dar dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat pentru următorul premiant. Omul zice că nu a făcut nimic altceva decât ceea ce i-a dictat conştiinţa. Şi-a ascultat părinţii şi nu i-a făcut de râs, şi-a respectat profesorii şi a învăţat multe lucruri bune de la ei, şi-a iubit nevasta şi au făcut împreună o casă şi 4 copii, şi-a onorat satul şi a ridicat o şcoală, unde a educat generaţii întregi de elevi. 

Apoi, la răscruce de vremuri, a fost ales de oamenii locului deputat în primul Parlament independent al Republicii Moldova, unde a semnat Declaraţia de Independenţă. A trimis mii de tineri basarabeni la studii în România, iar pe unii dintre cei rămaşi acasă i-a învăţat franceza şi germana, ca să le deschidă alte orizonturi. Scrie, citeşte, traduce, cântă la vioara şi face vin. Şi… îsi aşteaptă mereu copiii cu care trăieşte într-o armonie perfectă.

Dar, în noiembrie 2018, a ieşit din cuvântul lor, şi-a luat bastonul, o vestă fosforescentă şi un tricolor şi a pornit pe jos de la Bălţi la Alba Iulia, la Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri… fără trâmbiţe, fără întâlniri pompoase, fără festivităţi declarative. A mers la pas 520 de km în 29 de zile. Aşa a simţit Ion Mărgineanu nevoia de a spune tuturor că Basarabia vrea Unirea cu Ţara. Aşa i-a dictat conştiinţa.
 

De menţionat că în cadrul Galei Premiilor TVR MOLDOVA sunt premiate personalităţi din spaţiul românesc, care au rezultate frumoase în domeniile lor de activitate. Printre categorii, se numără: promovarea istoriei şi limbii române,  a patrimoniului cultural, pentru performanţă în educaţie, artă, afaceri, pentru responsabilitate socială.
 
Similare
RECOMANDĂRI