Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

GENERAŢIA UNIRII. Regele Ferdinand I, suveranul care a făcut mai mult decât se aşteptau cei ce l-au adus pe tronul ţării

Regele Ferdinand I a fost suveranul care a făcut, probabil, mai mult decât se aşteptau cei ce l-au adus pe tronul ţării

1889– 1914
Înanul 1889 Ferdinand devenea Principe de Coroană al Regatului România, în urma renunţării la tron a tatălui şi fratelui său mai mare. Se căsătoreşte la 10 ianuarie 1893, la Sigmaringen, în Germania, cu prinţesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii. Cei doi au avut împreună 6 copii.



10 octombrie 1914 - 17 august 1916
În data de 10 octombrie 1914, Principele Ferdinand a devenit Rege al României, în urma decesului Regelui Carol I. Acest moment a însemnat o detensionare a scenei politice româneşti. A urmat o perioadă de neutralitate de aproape 2 ani, în care Regele Ferdinand a făcut o echipă bună cu prim-ministrul Ion I.C. Brătianu.
 
1916-1918
Intrarea în război a României a adus, la scurt timp, grele înfrângeri, determinând comandamentul politic şi militar să decidă retragerea în Moldova. Familia Regală a ajuns la Iaşi, de unde a încercat să se implice în reorganizarea armatei şi în menţinerea moralului ridicat al soldaţilor. Încă din anul 1917, Regele Ferdinand va susţine realizarea unor reforme agrare ample. Datorită acestor acţiuni a fost numit Regele ţăranilor.
  
Regele Ferdinandspunea:
 
„Ostaşi, vouă, fiilor de ţărani, care aţi apărat cu braţul şi cu pieptul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii care vă asigură fiecăruia recunoştinţa neamului întreg, aţi câştigat totodată dreptul la a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pentru care v-aţi luptat. Vi se va da pământ! Eu, regele vostru, voi fi întâiul a da pildă, vi se va da şi o largă participare la treburile statului”.
 
„România”, I, nr. 35 din 28 martie 1917


 
1918 – anul făuririi României Mari
În anul 1918 s-a realizat desăvârşirea idealului naţional – apariţia României Mari. Regele Ferdinand s-a aflat în mijlocul acestor evenimente, validând fiecare act al Unirii şi primind delegaţiile celor trei provincii. După înfrângerea Puterilor Centrale, Regele Ferdinand s-a întors la Bucureşti, în fruntea armatei. A trecut pe sub Arcul de Triumf şi a fost primit cu entuziasm de către populaţie.
 
Vasile Goldiş către Regele Ferdinand I cu prilejul înaintării Actului Unirii:
„Fericiţi suntem noi românii de azi, că prin noi istoria săvârşeşte actul măreţ al Unirii tuturor românilor într-un singur stat şi prea fericiţi suntem, că norocul tocmai acum a destinat statului român domnia unui Rege mare, care a înţeles chemarea sfântă a istoriei şi s-a făcut luceafăr conducător al sufletului românesc”. 

 
1919-1927
Prin Făurirea României Mari şi-a câştigat numele de Regele Ferdinand - „Întregitorul”. În data de 15 octombrie 1922, în Catedrala din Alba Iulia, a fost încoronat împreună cu Regina Maria, ca Regi ai României Mari. În noaptea de 20 iulie 1927, în camera sa de la Pelişor, a murit primul Rege al României Mari. A fost înmormântat la Catedrala Episcopală din Curtea de Argeş.
Similare
RECOMANDĂRI