Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Grădiniţa din Ţaul, renovată datorită Guvernului României, educă acum peste 100 de copii

Copilăria este pista de lansare spre viitor, iar grădiniţa este locul unde copiii prind aripi. Satul Ţaul din raionul Donduşeni risca să rămână fără această primă şcoală a vieţii.

Grădiniţa din sat, care pe timpuri educa copii din peste 40 de ţări, era într-o stare deplorabilă. Dar ajutorul oferit de Guvernul României pentru renovarea instituţiei le-a dat copiilor din Ţaul aripi pentru viaţă, o nouă speranţă de viitor. România a oferit până acum, în trei tranşe, 26 de milioane de euro, unui număr de 933 de grădiniţe din Republica Moldova. Practic, fiecare a doua instituţie preşcolară de aici a fost renovată din banii poporului român.
 
Fiecare copil are dreptul la educaţie, indiferent de statut social, stare de sănătate sau ţara din care provine. Grădiniţa din Ţaul a fost întotdeauna un exemplu în acest sens. În perioada sovietică, instituţia devenise cuib de înţelepciune pentru zeci de copii străini.
 
Pe atunci funcţionau şase grupe. Cei mai mulţi discipoli erau copiii studenţilor de la Tehnicumul de Horticultură din Ţaul, unde învăţau tineri din peste 40 de ţări ale lumii.
 
A fost o adevărată provocare pentru educatori, deşi au ştiut întotdeauna să găsească cheia fermecată pentru sufletul fiecărui copil. De ei depindea atunci, în mare parte, cum vor păşi spre viaţă.
 
Cu siguranţă orice experienţă este binevenită pentru cei care educă o societate. Lucrurile au mers bine, doar că timpul ştirbea, cu fiecare an, din clădirea construită prin anii *60.
 
Ferestrele vechi lăsau liber vântul să treacă. La fel şi acoperişul. De mobilier nou, nici vorbă, cel existent îmbătrânea odată cu clădirea. Iar administraţia locală pur si simplu nu-şi putea permite reparaţia instituţiei.
 
Educatorii şi părinţii încercau să menţină situaţia sub control prin reparaţii curente. Se consolau cu ideea că e bine şi asa. Lipsa grădiniţei i-ar fi alungat din sat.

Şi pentru educatori munca în grădiniţă era o veşnică provocare. Mai ales că până acum câţiva ani se încălzeau cu sobele, amplasate direct în grupe. Totuşi au continuat să muncească, aveau copiii satului în grijă. Ei aveau nevoie de activităţi, joacă şi afecţiune.
 
Lucrurile au luat o altă întorsătură după ce localitatea a beneficiat de Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României.
 
Lucrările de reparaţie au început în decembrie 2014, iar la 23 noiembrie 2015 Grădiniţa „Mărţişor” a fost redeschisă.
 
Grădiniţa a prins din nou viaţă, gata să asigure toate condiţiile necesare pentru dezvoltarea şi educaţia copiilor. În plus, sălile de curs au fost asigurate cu grupuri sanitare moderne. Şi bucătăria, acolo unde se pregăteşte mâncarea pentru cei mici, a fost reparată şi reutilată.
 
Şi dacă pe timpuri bucătarul venea în zori pentru a preîncălzi plita cea veche şi ruginită, astăzi terciul e gata în jumătate de oră.
 
Acum, când în grupe e cald şi nu suflă vântul, copiii se pot bucura de orice clipă petrecută la grădiniţă, absorbind zi de zi noi cunoştinţe. Şi părinţii sunt mulţumiţi că cei mici sunt pe mâini bune şi în condiţii pe măsură.
 
După reparaţie a mai fost deschisă o grupă, iar frecvenţa a crescut semnificativ, astfel încât numărul copiilor înscrişi a ajuns la 106. Mai mult, grădiniţa şi-a propus să asigure şanse egale de educaţie pentru toţi copiii şi se bucură deja de primele succese.
 
Copilul a reuşit să asimileze programul grupei pregătitoare, iar acum e pregătit pentru o nouă etapă a vieţii - şcoala. Astfel, Grădiniţa „Mărţişor” din Ţaul a ajuns la performanţa de altădată şi chiar a depăşit-o. Instituţia a devenit, din nou, pista de lansare a copiilor spre un viitor luminos.
Similare
RECOMANDĂRI