Sursa foto:stirilocale Vizualizari:

VIDEO. Timp de 20 de ani, în satul Rudi, raionul Soroca, nu a existat grădiniţă. Guvernul României a readus glasurile copiilor în curtea instituţiei

Continuăm şi astăzi să vă prezentam cum s-a schimbat viaţa a mii de copii din Republica Moldova, după ce Guvernul României a oferit un sprijin financiar consistent pentru renovarea a sute de grădiniţe. Un exemplu este satul Rudi, din raionul Soroca.

Timp de 20 de ani acolo nu a fost nicio gradiniţă. Acum satul a prins, din nou, viaţă dupa ajutorul statului român. Urmăriţi un reportaj realizat de Olga Tverdohleb şi Gheorghe Vasluian.

Dimineaţa în satul Rudi începe cu zâmbete sau... lacrimi de copii. Un lucru firesc pentru micuţii care sunt nevoiţi să se desprindă de mâna mamei şi să treacă de poarta grădiniţei. Totuşi, acest peisaj matinal plin de culoare şi emoţii a devenit motiv de bucurie pentru întreaga comunitate.

Pentru Angela Guşevatîi este un vis devenit realitate. Fiul de patru ani îşi petrece ziua la o grădiniţă modernă, în grija unor educatori calificaţi, lucruri de care ea nu a avut parte, alături de sute de copii din sat, unde timp de 20 de ani nu a existat o instituţie preşcolară.

Mare, bogat în monumente istorice şi împânzit de livezi, satul Rudi era, pe timpuri, foarte dezvoltat. De aceea, după absolvirea studiilor pedagogice, Viorelia Zara a decis să revină acasă. Se întâmpla acum 29 de ani. Peste un an, a fost dată în exploatare noua grădiniţă sovietică.

Evenimentele din anii 90 au dat însă o lovitură tinerilor părinţi. Grădiniţa aparţinea colhozului, iar desfiinţarea acestuia a lipsit localitatea de singura instituţie preşcolară.

Mulţi părinţi au fost nevoiţi să renunţe la muncă pentru a-şi îngriji copiii, cei mai norocoşi i-au lăsat cu bunicii sau fraţii mai mari. Fără o pregătire prealabilă şi deprinderi elementare, copiii mergeau direct în grupa pregătitoare care funcţiona în şcoală, după care în clasa întâi. O etapă dificilă atât pentru ei, cât şi pentru educatori.

Cu promisiuni amânate de la un an la altul, au trecut 20 de ani. Astfel, Veronica Ruga a lăsat copiii în grija părinţilor şi a plecat la muncă peste hotare. Acum câţiva ani a revenit pentru un nou început. În 2013 localitatea a câştigat proiectul de renovare a grădiniţei cu sprijinul Guvernului României. Iniţial s-a dorit reparaţia fostei instituţii, dar aceasta necesita investiţii mult prea mari, iar natalitatea scăzuse drastic. De aceea, s-a decis amenajarea grădiniţei în fostul sediul al primăriei. Costul lucrărilor s-a ridicat la un milion patru sute de mii de lei.

Evident şi localitatea şi-a adus aportul în realizarea acestui vis comun. Lucrările au durat aproape doi ani şi, la 4 mai 2015, noua grădiniţă din Rudi şi-a deschis uşile pentru copii şi părinţi. În urma unui concurs, Veronica Ruga a devenit director al instituţiei.

Aproape două luni copiii s-au adaptat cu educatorii, condiţiile din grupe şi, evident, cu regimul fiecarei zilei. Micuţii au învăţat să comunice, să socializeze şi să se distreze împreună.

Chiar dacă pe timp de vară copiii mai mult se joacă, nu uită nici de activităţi. Cei mai mulţumiţi sunt părinţii care culeg, deja, primele roade. Mai mult, părinţii din Rudi simt ca şi-au recăpătat libertatea. Într-adevăr, micuţii beneficiază de condiţii europene de educaţie. Somnul este indispensabil pentru cei mici, de aceea dormitoarele sunt, şi ele, echipate corespunzător.

Evident, educatorii sunt cei care întregesc acest proces educativ. Cei aproape 40 de copii sunt instruiţi de şase pedagogi cu experienţă, de la care micuţii învaţă zi de zi lucruri noi.
 
Deschiderea Grădiniţei ”Îngeraşii” a resuscitat satul Rudi. Coincidenţă sau nu, dar din 2015 natalitatea în localitate a crescut semnificativ. Tot ce-şi mai doresc “îngeraşii” de la Rudi este o sală de festivităţi în care să prezinte cele învăţate în faţa părinţilor, bunicilor şi a întregului sat.
Similare
RECOMANDĂRI