Sursa foto:TVR MOLDOVA Vizualizari:

„Întâlnirile TVR MOLDOVA” prezintă: Constantin Chiriac, omul care transformă oraşele în capitale culturale europene

TVR MOLDOVA în colaborare cu Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” din Chişinău, lansează a treia ediţie a proiectului „Întâlnirile TVR MOLDOVA”, eveniment menit să realizeze un pas pe drumul cunoaşterii reciproce prin artă, al regăsirii şi împărtăşirii valorilor şi viziunilor culturale.

Pe 28 martie, ora 18.00, pe scena Teatrului Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” va urca actorul, regizorul, managerul şi profesorul de artă teatrală, Constantin Chiriac. Meritele deosebite ale domnului Chiriac în promovarea culturii româneşti pe arena internaţională, au fost recunoscute încă din anii '90, când abia se proiectau confluenţele teatrului românesc cu cel european.
 
În calitate de preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, an de an a extins numărul de spectacole şi participanţi astfel încât, începând cu ediţia 2016, a ajuns să fie cel mai mare festival al artelor spectacolului din lume, după ce mai mulţi ani s-a situat pe locul al treilea în acest clasament, după festivalurile de la Avignon şi Edinburgh.
 
Constantin Chiriac deţine mai multe funcţii pe care le combină armonios, contribuind la promovarea culturii româneşti: preşedinte al “Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994); director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu (din 2000); director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM); Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013; Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze “Casa Prietenului”; secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze “Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm.A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru “Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de Secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001) ş.a.

A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lume.
Pe scena Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale”, Constantin Chiriac va susţine un recital şi va avea o discuţie de suflet cu regizorul, actorul şi scenaristul Alexandru Grecu.
 
În cadrul seratei culturale, spectatorii vor fi încurajaţi să adreseze întrebări şi să discute despre provocările teatrului din spaţiul românesc.
Proiectul „Întâlnirile TVR MOLDOVA” presupune o serie de evenimente culturale, în cadrul cărora personalităţile de referinţă ale culturii spaţiului românesc vor veni în faţa publicului de la Chişinău pentru a purta discuţii de suflet în scena Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale”.
Renumitele actriţe Maia Morgenstern şi Stela Popescu au fost invitatele primelor două ediţii ale proiectului ”Întâlnirile TVR MOLDOVA”.
 
Menţionăm că accesul la eveniment este gratuit, iar intrarea este posibilă în baza unei programări prealabile, la numerele de telefon (022) 20 28 90 sau (+373) 69368274.
 
TVR MOLDOVA îşi propune ca aceste întâlniri să devină o frumoasă tradiţie pentru publicul din Republica Moldova.
 
***
Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” a fost fondat în 1990 de Alexandru Grecu.
TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

Similare
RECOMANDĂRI