Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bobul – de la distracţie pe pârtie, la sport olimpic

Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang 2018 pot fi urmărite doar la TVR MOLDOVA.

Bobul, ca sport, a apărut în secolul XIX şi a fost inventat de elveţieni, atunci când aceştia au unit două sănii cu o placă. Din acest experiment a ieşit un echipament sportiv, asemănător cu bobul pe care-l cunoaştem astăzi.

Mai întâi, tălpile bobului au fost confecţionate din lemn, după care, pentru a-i mări viteza, lemnul a fost înlocuit cu oţel.
Primele curse de bob 4 persoane au fost introduse în programul olimpic la Chamonix, în 1924, la prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Cursele masculine de bob 2 au avut loc în premieră la Jocurile Olimpice de la Lake Placid, în 1932, iar primele întreceri feminine de bob 2, la Torino, în 2002.

Apariţia bobului ca sport, în România, se situează în jurul anului 1909. Întreaga activitate sportivă de atunci, se reducea la câteva zile pe an, în preajma sărbătorilor de iarnă, dar începând cu anul 1910 apar şi întreceri organizate sub titulatura de "concursuri pentru sporturile de iarnă", pretenţios numite astfel, participarea fiind foarte modestă.

Până în 1916, concursurile de bob se desfăşoară cu regularitate la Sinaia, alături de cele de sanie şi scheleton, fără reglementări precise.
Începând cu anul 1933, bobul românesc înregistrează rezultate notabile în arena internaţională. La campionatele internaţionale ale Franţei de la Chamonix, echipajul de bob 4 persoane ocupă locul al V-lea.

După anul 1970, se construieşte la Sinaia o pârtie de beton, modernă, care intră în circuitul competiţiilor internaţionale.
La Jocurile Olimpice de Iarnă, România a fost reprezentată în premieră la acest sport în 1928, la competiţiile sportive de la St. Moritz.

Din 9 februarie, urmăriţi la TVR MOLDOVA cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la PyeongChang din Coreea de Sud. Timp de două săptămâni, vom transmite 102 evenimente sportive, la 15 discipline din 7 sporturi.

Doar la TVR MOLDOVA veţi avea parte de cele mai importante şi interesante probe de la olimpiadă, comentate de cei mai valoroşi jurnalişti sportivi din România.
 
Similare
RECOMANDĂRI