JO 2020 - Atletism: CIO a deschis o anchetă oficială în cazul sportivei care se teme să se întoarcă în Belarus
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

JO 2020 - Atletism: CIO a deschis o anchetă oficială în cazul sportivei care se teme să se întoarcă în Belarus

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a deschis o anchetă oficial în cazul sprinterei belaruse Kristina Timonovskaia, care a declarat că se teme să se întoarcă în Belarus, după ce a criticat Federaţia de atletism din ţara sa, informează Agerpres.

În vârstă de 24 ani, Timonovskaia a criticat vehement Federaţia de atletism din Belarus, săptămâna trecută, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.

În cursul zilei de luni, Timonovskaia a primit o viză umanitară din partea Ambasadei Poloniei la Tokyo, în urma a ceea ce ea a descris drept o tentativă de răpire pentru a fi repatriată cu forţa, după criticile sale la adresa oficialilor sportivi din Belarus.

Forul olimpic trebuie să stabilească acum toate faptele şi să audieze părţile implicate, înainte de a lua măsuri suplimentare, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Oficialul a subliniat, totodată, că CIO a cerut clarificări în scris din partea Comitetului Olimpic din Belarus, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, dar nu a precizat când se va finaliza ancheta.

Global Athlete s-a numărat printre asociaţiile sportive care au solicitat anterior suspendarea Comitetului Olimpic din Belarus.

Kristina Timonovskaia a asigurat CIO, în mai multe discuţii, că s-a simţit în siguranţă şi protejată, iar acum se află într-un loc sigur, a mai spus Mark Adams.

CIO a contactat, de asemenea, Comitetul Naţional Olimpic al Poloniei, cu care a discutat despre modalităţile de susţinere a sportive pe viitor, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În final, Mark Adams a mai afirmat că siguranţa sportivilor este prioritatea maximă a CIO şi a spus că abordarea forului olimpic în acest caz ar trebui să fie un mesaj pentru toţi sportivii, care să-i asigure că preocupările lor sunt ascultate de organele de conducere ale mişcării olimpice.

Potrivit digi24.ro, Krystsina Tsimanouskaya, atleta din Belarus, care a refuzat să se întoarcă în ţară la ordinele regimului Lukaşenko va ajunge în Polonia miercuri, cu un zbor direct de la Tokyo. Conform unui alt opozant din Belarus aflat la Varşovia, oficialii de la Minsk i-au cerut mamei sportivei să o convingă să se întoarcă.

„Va merge de la Tokyo la Varşovia în 4 august, cu o cursă fără escală”, a spus Aleksandr Opeykin, preşedintele Fundaţiei pentru Solidaritate în Sportul Bielorus, o fundaţie care îi ajută pe sportivii marginalizaţi pe motive politice.

„Ea a acceptat oferta făcută de ministerul polonez de externe pentru a primi ajutor. Astăzi şi-a primit viza pentru Polonia, iar noi, de la fundaţie, am ajutat-o să îşi cumpere biletul de avion”, a adăugat Opeykin.

O sursă de la această fundaţie spune, conform Reuters, că Tsimanouskaya plănuieşte să ceară azil politic în Germania sau Austria.

Uniunea Europeană a salutat decizia Poloniei de a acorda viza umanitară sportivei şi a precizat că încercarea de a o aduce cu forţa înapoi în Belarus pe Tsimanouskaya este o nouă dovadă a represiunii brutale a regimului Lukaşenko.

Soţul atletei, Arseni Zhdanevici, i se va alătura în Polonia, a confirmat un opozant bielorus, Pavel Latuşco, aflat şi el la Varşovia. El a spus şi că oficialii bieloruşi i-au spus mamei sportivei că fiica ei este o „spioană pentru guvernele occidentale”. Conform acestuia, autorităţile de la Minsk i-au cerut mamei sportivei să o convingă pe aceasta să se întoarcă în Belarus.

Similare
RECOMANDĂRI