Scandal uriaş la JO 2020. Două campioane olimpice i-au adus un omagiu pe podium "celui mai mare criminal din istorie"
Vizualizari:

Scandal uriaş la JO 2020. Două campioane olimpice i-au adus un omagiu pe podium "celui mai mare criminal din istorie"

Comitetul Olimpic Internaţional a demarat o anchetă după ce două cicliste din China, Zhong Tianshi şi Bao Shanju, au urcat pe podium la JO 2020 având la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong.

Zhong Tianshi şi Bao Shanju au cucerit aurul la ciclism, în proba pe echipe, dar apoi au declanşat un scandal. La festivitatea de premiere, cele două au purtat insigne pe care se afla chipul dictatorului Mao Zedong, scrie Digi24.

Conform Reuters, CIO a cerut delegaţiei din China să explice situaţia:

"Am contactat Comitetul Olimpic din China şi le-am cerut să prezinte un raport cu privire la această situaţie. Nu vom trece cu vederea cele întâmplate, vrem să rezolvăm acest episod", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, conform sursei citate.

Cele două se află sub incidenţa articolului 50 din Charta Olimpică, care interzice mesajele politice în timpul festivităţilor de premiere.

Mao Zedong a fost primul preşedinte al Republicii Populare Chineze şi liderul partidului comunist până în 1976, când a murit, la vârsta de 82 de ani.

Mao Zedong a fost numit "cel mai mare criminal din istorie", fiind acuzat că a dus la moartea prin înfometare a peste 30 de milioane de oameni, în perioada 1959-1961. În total, fostul dictator este acuzat că a provocat moartea a 65 de milioane de chinezi, prin măsurile sale.

Similare
RECOMANDĂRI