VIDEO. JO TOKYO 2020 Acasă la campioana olimpică la canotaj Simona Radiş. Părinţii Maricica şi Dănuţ Radiş nu au mai văzut-o de un an
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. JO TOKYO 2020 Acasă la campioana olimpică la canotaj Simona Radiş. Părinţii Maricica şi Dănuţ Radiş nu au mai văzut-o de un an

România străluceşte la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Canotajul a adus prima medalie de aur pentru ţara noastră. Au obţinut-o Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar la proba de dublu vâsle feminin. Reuşita celor două canotoare de aur a fost dublată de succesul băieţilor de la patru rame masculin. Ei au câştigat la Tokyo medalia de argint. În competiţie rămân însă şi alte echipaje care au şanse să urce pe podiumul olimpic.


Momentul de aur de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au încheiat finala de dublu vâsle pe primul loc. Dublele campioane europene şi vicecampioane mondiale sunt de acum şi campioane olimpice, la 22 de ani. La festivitatea de premiere au strălucit de bucurie.

Pentru România este prima medalie olimpică obţinută la canotaj după 13 ani. Ultima a fost la Beijing, în 2008

SIMONA RADIŞ, canotaj, Team România: “Am reuşit, am reuşit! Suntem extrem de fericite, nu avem cuvinte, am avut încredere în noi şi ne-am dorit extraordinar de mult această medalie, am avut mulţi susţinători acasă şi îşi doreau atât de mult şi ei pentru noi să reuşim şi oarecum ne-au dat putere”.

ANCUŢA BODNAR, canotaj, Team România: “Doamne, e incredibil, nu am cuvinte. Încă nu mi-am revenit, e uimitor, aşa ceva nu am simţit până acum, am avut încredere maximă în noi că putem şi am reuşit să aducem aur pentru România şi să devenim campioane olimpice”.

Bucuria a fost enormă şi pentru echipa din spatele lor.

ELISABETA LIPĂ, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj: “E foarte bine şi foarte bine şi mă bucur. Am spart gheaţa. Sunt două fete extraordinare, de pus în ramă. Sunt două fete cu un psihic şi cu un caracter cum rar mi-a fost dat să văd”.

Acasă, în judeţul Botoşani, părinţii Simonei Radiş au fost copleşiţi. Toată noaptea nu au dormit în aşteptarea cursei.

DĂNUŢ RADIŞ, tatăl Simonei Radiş: “Ştiam că o să ia aurul. În sufletul nostru ştim că este o fire ambiţioasă, o fire puternică, dar aşteptam rezultatul de la finish. Acolo se spun toate. Eram cu emoţii, plângeam, bucurie. (mama ei: Cred că dacă am fi putut, zburăm cu totul să o ajutăm să ajungă mai repede la finish)”.

MARICICA RADIŞ, mama Simonei Radiş: “(De cât timp nu aţi văzut-o?) De un an de zile. Ce am văzut-o prin poze, prin filmări, ce ne mai trimite ea poze sau câte un jurnalist ce mai scrie despre ea”.

Simona Radiş a fost şi portdrapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, alături de înotătorul Robert Glinţă. O medalie olimpică aduc acasă şi băieţii de la patru rame. Ei au terminat cursa pe locul al doilea şi au fost recompensaţi cu argint. Dar performanţa este uriaşă. Este primul echipaj românesc masculin care urcă pe podium în ultimii 29 de ani.

COSMIN PASCARI: “Un vis îndeplinit, un vis pe care l-am avut în cap timp de cinci ani”.

ŞTEFAN BERARIU: “A fost o cursă extraordinară, chiar am dat tot ce am putut şi am reuşit să luăm argintul”.

MUGUREL SEMCIUC: “Nu ne-a fost niciun moment teamă de niciun echipaj, noi ne-am făcut cursa noastră”.

MIHĂIŢĂ ŢIGĂNESCU: “A fost o cursă grea, dar acum nu se mai resimte nimic”.

În ultimii patru ani, băieţii au avut rezultate mari. Au ieşit campioni europeni, vicecampioni mondiali şi vicecampioni europeni. Medalia olimpică le completează acum lista performanţelor.

La Tokyo, canotajul românesc mai are şanse şi la alte probe. O medalie olimpică ar putea câştiga şi David Popovici, fenomenul nataţiei româneşti. La nici 17 ani, el s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber.

DAVID POPOVICI: “A fost ok, nici nu ştiu cum a fost”.

În schimb, Robert Glinţă nu a reuşit să se califice în semifinala probei de 200 de metri spate. Iar la box feminin, Claudia Nechita a pierdut meciul care i-ar fi asigurat o medalie.

RECOMANDĂRI