CEDO obligă R. Moldova să achite peste 7 mii de euro rudelor unor victime ucise de doi angajaţi ai MAI
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEDO obligă R. Moldova să achite peste 7 mii de euro rudelor unor victime ucise de doi angajaţi ai MAI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat R. Moldova să achite prejudicii şi costuri de 7 260 de euro după ce Curtea Supremă de Justiţie a casat hotărârile instanţelor inferioare şi a încetat procesul civil prin care doi reclamanţi au solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor recuperarea cheltuielilor de judecată şi a cheltuielilor legate de înmormântare a rudelor lor, ucise în 2001 de către doi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Juriştii pentru Drepturile Omului menţionează că în 2001, soţul primului reclamant şi, respectiv, fiii celui de-al doilea reclamant, au fost omorâţi de către doi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. Victimele erau şoferi de taxi şi au fost omorâţi cu scopul de a acapara banii pe care îi deţineau. La 11 iulie 2002, cei doi angajaţi ai MAI au fost condamnaţi la privaţiune de libertate pe viaţă de către colegiul penal al Curţii de Apel, care i-a obligat să-i achite soţiei primului reclamant 160 de lei pentru suma de bani furată de la soţul ei şi 500.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, iar celui de-al doilea reclamant – 14.080 lei pentru suma de bani furată şi 500.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral. Instanţa a notat că instanţele civile urmau să se expună asupra celorlalte pretenţii din acţiunea civilă a reclamanţilor.

Printr-o decizie irevocabilă din 22 decembrie 2004, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a casat însă hotărârile instanţelor inferioare şi a încetat procesul din motiv că reclamanţii au obţinut deja compensaţii prin hotărârea din 11 iulie 2002 a Curţii de Apel.

Curtea a observat însă că CSJ nu a făcut nici o evaluare a sumelor alocate de Curtea de Apel pentru pagube materiale. Prin urmare, Curtea a considerat că reclamanţii au fost lipsiţi, în urma deciziei Curţii Supreme, de orice posibilitate de a primi despăgubiri a prejudiciului material cauzat. 

Reclamanţii au cerut câte 5.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1,260 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea a acordat reclamanţilor însă câte 3.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.260 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Similare
RECOMANDĂRI