CNA a depistat riscuri de corupţie în unul din proiectele Guvernului. Proiectul prevede instituirea unor atribuţii abuzive
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CNA a depistat riscuri de corupţie în unul din proiectele Guvernului. Proiectul prevede instituirea unor atribuţii abuzive

Centrul Naţional Anticorupţie a depistat riscuri de corupţie în proiectul hotărârii Guvernului cu privire la organizarea şi funcţionarea Spitalului clinic militar central al Ministerului Apărării. Potrivit CNA, unele norme din proiect sunt defectuase şi permit interpretări abuzive. 

Experţii CNA menţionează că proiectul prevede instituirea unor atribuţii abuzive pentru factorii de decizie din cadrul Spitalului care vor fi în drept să solicite de la alte instituţii medicale, de la structurile organizaţionale ale Ministerului Apărării, Marelui Stat Major al Armatei Naţionale şi unităţilor militare, referitor la starea sănătăţii pacientului, extrase din fişa medicală, rezultatelor de laborator şi a investigaţiilor efectuate în procesul acordării asistenţei medicale, fără niciun fel de restricţii, scrie tv8

De asemenea, CNA menţioenază lipsa unor norme care stabilesc cerinţele pe care trebuie să le întrunească preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Consiliului administrativ al Instituţiei, dar şi lipsa unor reglementări clare privind procedura de adoptare a deciziilor Consiliul.

Nu sunt specificate în proiect nici normele care stabilesc modul de numire a şefului instituţiei şi cerinţele pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcţia respectivă.

„Prin urmare, proiectul conţine factori şi riscuri de corupţie generaţi de caracterul lacunar al prevederilor, iar pentru aplicarea eficientă a normelor propuse prin proiect, este necesară revizuirea şi excluderea unor norme potenţial coruptibile reflectate în raportul de expertiză anticorupţie”, se arată în raportul de expertiză al CNA.

Proiectul hotărârii de Guvern îşi propune să optimizeze şi să reorganizeze instituţia, să reducă numărul de angajaţi şi să reglementeze funcţiile de bază, misiunea, atribuţiile şi drepturile instituţiei.

Autorii proiectului de hotărâre spun că pentru aplicarea lui nu este necesară alocarea surselor financiare suplimentare din bugetul de stat pentru că se planifică reducerea cu 67,5 de unităţi a statelor de personal. De asemenea se vor diminua şi cheltuielile aferente întreţinerii filialei Bălţi. În total se urmăreşte o economie de circa 15-18% din bugetul instituţiei pentru anul 2019.

Similare
RECOMANDĂRI