Comisia de la Veneţia, îngrijorată de modul în care au fost selectaţi cei patru membri ai CSM, votaţi în Parlament de PD şi PSRM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia de la Veneţia, îngrijorată de modul în care au fost selectaţi cei patru membri ai CSM, votaţi în Parlament de PD şi PSRM

Comisia de la Veneţia se arată îngrijorată de modul în care au fost aleşi, recent, cei patru membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii. Din aceste considerente, Comisia solicită autorităţilor de la Chişinău să suspende acest proces.

Comisia de la Veneţia aminteşte că a criticat anterior adoptarea în grabă a modificărilor legislative ale Parlamentului la Legea privind CSM, în timp ce se pregătea o reformă a prevederilor constituţionale privind CSM.
 
„Comisia de la Veneţia nu poate decât să îşi exprime îngrijorarea cu privire la modul în care cei patru membri ai CSM tocmai au fost aleşi, care pare să combată obiectivul proclamat al modificărilor legislative din decembrie 2019, de a restabili încrederea publicului în CSM. Aceşti patru membri au fost aleşi într-un mod controversat, fără consens.

(...) Comisia  reaminteşte rolul crucial al CSM în asigurarea respectării independenţei faţă de politic a sistemului judiciar al Republicii Moldova. Modificările recente ale legislaţiei şi modul în care acestea au fost implementate nu corespund aşteptărilor comunităţii din R. Moldova şi nici a comunităţii internaţionale. Scopul şi semnificaţia reală a reformei devine discutabilă”, se spune în opinia Comisiei de la Veneţia, asupra propuselor modificări constituţionale.

În această ordine de idei, Comisia de la Veneţia şi solicită autorităţilor de la Chişinău să suspende implementarea modificărilor legislative din decembrie 2019 şi ianuarie 2020, dar şi desemnarea celor patru membri CSM, până la realizarea unei reforme minuţioase. Numirile la CSM ar trebui să aibă loc după adoptarea amendamentelor Constituţionale, spune Comisia de la Veneţia, subliniind că această procedură ca asigura transparenţa maximă şi garanţii că procesul nu va fi politizat.

Ce ţine de opinia Comisiei de la Veneţia, fostul ministrul al justiţiei Olesea Stamate a venit cu un comentariu:

„Această opinie este una extrem de critică. Şi, ATENŢIE, ea nu este critică faţă de proiectul de modficare a Constituţiei, pe care îl consideră ok. Însă îi ”dă o palmă” guvernării de la Chişinău pentru ce au făcut ei în ultima lună. (...) Astfel, Comisia de la Veneţia le spune pe faţă guvernanţilor că ceea ce declară ei nu corespunde deloc cu acţiunile lor. Au crezut că se vor putea ascunde sub declaraţii frumoase şi că comunitatea internaţională le va da creditul de incredere. Nu a mers. I-au citit din prima”, a declarat Olesea Stamate. 

Amintim că la 17 martie, deputaţii PD şi PSRM au votat, cu 55 de voturi, numirea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a patru membri. Este vorba de Carolina Ciugureanu-Mihailuţă, Belei Elena, Valentina Coptileţ şi Ion Creţu. Proiectul a stârnit discuţii aprinse în plenul Parlamentului. Opoziţia parlamentară a criticat acest vot, spunând că este un concurs compromis.

Înainte de se ajunge în plenul Parlamentului, cei 17 candidaţi la CSM au fost intervievaţi de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi. Şedinţa, însă a fost boicotată de membrii din opoziţie. Aceştia au acuzat PSRM-PD că ar fi ajuns deja la o înţelegere cine vor fi cei patru selectaţi, iar concursul nu este decât o farsă.
 
Similare
RECOMANDĂRI