CSJ a respins cererea avocatului lui Ilan Şor de strămutare a dosarului acestuia de la Curtea de Apel Cahul
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CSJ a respins cererea avocatului lui Ilan Şor de strămutare a dosarului acestuia de la Curtea de Apel Cahul

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins cererea avocatului lui Ilan Şor de strămutare a dosarului acestuia de la Curtea de Apel Cahul.

Avocatul lui Ilan Şor a solicitat strămutarea dosarului invocând faptul că magistraţii de la CA Cahul ar fi comis mai multe nereguli în cadrul examinării dosarului şi i-ar fi „încălcat grav” drepturile inculpatului. Avocatul susţine că judecătorii „fiind sub presiune mediatică, dar şi în urma expunerii reprezentanţilor politici, au acţionat de o manieră care pune la îndoială rezonabilă imparţialitatea acestora”. Avocatul Vadim Banaru mai declară că cei trei magistraţi care examinează dosarul la CA Cahul ar fi „afectaţi de presiunea şi imixtiunea politicului în înfăptuirea actului de justiţie”, dar şi „de vizita Maiei Sandu la Consiliul Superior al Magistraturii şi efectuarea în acest context a unui control extraordinar la Curtea de Apel Cahul fără careva temeiuri, cu încălcarea tuturor legilor şi regulilor”.

Curtea Supremă de Justiţie a declarat neîntemeiate argumentele invocate de avocatul lui Ilan Şor şi a respins cererea de strămutare a dosarului.

Din conţinutul argumentelor invocate în cererea de strămutare, se atestă că nu sunt indicate careva argumente concrete ce ar confirma faptul, că strămutarea cauzei la o altă instanţă de judecată egală în grad ar duce la examinarea obiectivă, rapidă şi completă a ei”, argumentează CSJ prin decizia din 2 august 2019.

Aceasta este cea de-a doua cerere de strămutare din dosarul Şor. În februarie 2018, Curtea Supremă de Justiţie a luat hotărârea de a strămuta dosarul lui Şor de la Curtea de Apel Chişinău la Curtea de Apel Cahul, după ce preşedintele CA Chişinău, Ion Pleşca, a invocat la Curtea Supremă de Justiţie că în instanţa pe care o conduce, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza.

Ilan Şor a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie legată de frauda bancară. După formarea noului Parlament, Ilan Şor a plecat din R. Moldova prin Aeroportul Internaţional Chişinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră, chiar dacă avea interdicţia de a pleca în străinătate.

Similare
RECOMANDĂRI