CSJ l-a achitat pe fostul şef al „Apă Canal”, învinuit că a cumpărat bunuri, la preţuri mult mai mari, de la firma administrată de fiica sa
Sursa foto:ziarulnational.md Vizualizari:

CSJ l-a achitat pe fostul şef al „Apă Canal”, învinuit că a cumpărat bunuri, la preţuri mult mai mari, de la firma administrată de fiica sa

Decizie finală în dosarul fostului director al SA „Apă Canal”, Constantin Becciev, tot el, socrul deputatului Angel Agache din cadrul fracţiunii Partidului Democrat.

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a hotărât, prin decizia motivată din 25 martie, să menţină soluţia de achitare a lui Becciev în dosarul în care acesta era învinuit de delapidarea averii străine şi abuz în serviciu, scrie zdg.md.

Becciev a fost învinuit de procurori de faptul că, în perioada anilor 2013- 2015, deţinând funcţia de director general al „Apă-Canal Chişinău” SA, având interes personal şi material, prin intermediul agentului economic „Coloana mecanizată de construcţii” SA, evitând procurarea bunurilor pentru necesităţile întreprinderii la un preţ mai mic direct de la anumiţi producători, a favorizat achiziţionarea aceloraşi bunuri la un preţ majorat de la compania „Coloana mecanizată de construcţii” SA, mărind astfel artificial preţul achiziţiei, drept urmare întreprinderii i-au fost cauzate prejudicii materiale în proporţii deosebit de mari, de la care a beneficiat agentul economic „Coloana mecanizată de construcţii” SA, al cărui administrator şi beneficiar efectiv este fiica directorului general „Apă-Canal Chişinău” SA, Agache E.

La 4 iunie 2018, Becciev a fost achitat de instanţa de fond din motiv că nu s-a constatat existenţa faptei infracţiunii. Decizia a fost menţinută ulterior şi de Curtea de Apel Chişinău, deşi procurorii au cerut 9 ani de închisoare cu executare pentru fotul director al „Apă Canal”. Într-un final, la 25 martie, CSJ a publicat şi decizia motivată prin care menţine achitarea lui Becciev.

Potrivit magistraţilor de la CSJ, nici în rechizitoriu, nici în cererea de apel, partea acuzării nu a demonstrat în nici un fel existenţa faptei prejudiciabile care constă în acţiunea de însuşire ilegală a bunurilor altei persoane şi că
această faptă a fost comisă

Magistraţii de la CSJ menţionează în decizia luată că „nu au constatat admiterea vreunei erori de drept sau a altor deficienţe de ordin procesual în lucrul judecat de instanţele de fond, care s-au pronunţat asupra achitării inculpaţilor pe toate capetele de acuzare incriminate acestora prin rechizitoriu”. De aceea, soluţia de achitare adoptată pe marginea speţei deferite judecăţii se menţine.
 

După anunţarea achitării definitive a lui Becciev, portalul Moldova Curată l-a contactat pe fostul director al „Apă Canal”, care le-a comunicat jurnaliştilor că va depune o plângere împotriva procurorilor care, în opinia sa, ar fi executat o comandă politică.

„Cazul a fost pe scară largă mediatizat concertat pentru a acoperi fărădelegile care se efectuau în managementul S.A. „Apă-Canal Chişinău”. De facto a fost un atac raider la această întreprindere de o importanţă vitală pentru municipiu”, a declarat fostul director general al SA „Apă-Canal” pentru Moldova Curată.

Totodată, Becciev cere organelor de conducere ale S.A. „Apă-Canal Chişin㔄 să anuleze cât mai curând posibil ordinele cu privire la suspendare suspendarea sa din funcţie. Acesta mai precizează că va cere restabilirea în funcţie şi în instanţele de judecată.

Constantin Becciev a fost demis de la Apă Canal în luna septembrie 2016, pe motiv că ar fi gestionat defectuos activitatea întreprinderii. Veronica Herţa, care era şefa Direcţiei Finanţe din cadrul Primăriei, a scos la iveală faptul că funcţionarul şi-a cumpărat mobilier de lux în birou, o maşină scumpă şi făcea achiziţii de utilaje pentru „Apă-Canal” printr-un intermediar la preţuri de cel puţin două ori mai mari decât o făcea direct, acum câţiva ani, de la producător.
Similare
RECOMANDĂRI