CSM nu s-a mai convocat în şedinţă de mai bine de două luni şi jumătate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CSM nu s-a mai convocat în şedinţă de mai bine de două luni şi jumătate

Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a mai convocat în şedinţă din data de 15 iunie. Ultima tentativă de a se întruni, după două luni de pauză, a fost pe data de 17 august, însă şedinţa a fost contramandată din lipsă de cvorum. De atunci, o nouă şedinţă nu a fost numită.

Contactată de IPN, Valeria Plămădeală, purtător de cuvânt al CSM, a declarat că deocamdată nu a fost stabilită o dată pentru convocarea şedinţei plenului CSM. Unii membri sunt în concediu de odihnă anual, astfel că nu se poate asigura cvorum.

Totodată, ultima săptămână din luna august, începând cu 27 şi până pe 31 august inclusiv, au fost zile de odihnă”, a precizat purtătorul de cuvânt al CSM.

Pe ordinea de zi a şedinţei din 17 august erau incluse 44 de chestiuni. CSM urma să examineze cererea de demisie a judecătorului Ion Muruianu, de la Curtea de Apel Chişinău, şi pe cea a judecătorului Oleg Ciumaş, de la Judecătoria Bălţi, dar şi contestaţiile împotriva hotărârilor Plenului Colegiului disciplinar emise în privinţa mai multor judecători. Pe ordinea de zi se regăsea şi sesizarea Curţii Constituţionale vizând controlul constituţionalităţii unor prevederi legale referitoare la temeiurile de eliberare din funcţie a judecătorilor.

Până în prezent nu a fost desfăşurat concursul pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, funcţie rămasă vacantă la sfârşitul lunii ianuarie. Aceasta deşi termenul de depunere a dosarelor a expirat încă pe 12 august, iar în concurs s-au înscris 11 pretendenţi la funcţia de judecător constituţional.

Similare
RECOMANDĂRI