Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Decizia Curţii Constituţionale l-a surprins pe ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi

Decizia Curţii Constituţionale l-a surprins pe ministrul Justiţiei. Fadei Nagacevschi susţine că judecătorii Înaltei Curţi pun beţe-n roate procesului de reformare a justiţiei iniţiat de guvern. Ministrul mai spune că argumentele magistraţilor nu ar fi plauzibile, atât timp cât proiectul de lege avea deja undă verde de la Comisia de la Veneţia, dar şi de la alţi parteneri de dezvoltare. De celaltă parte, opoziţia cere demisia ministrului Justiţiei pentru acest eşec.

După avizul negativ dat de Curtea Constituţională, ministrul Justiţiei a organizat un brifieng de presă. El promite că nu va lăsa lucrurile aşa şi se va plânge instanţelor internaţionale.  

„Eu vreau să vă zic că mâine de diminaţă o să zbor la Strasbourg să le comunic situaţia creată, eu deja le-am comunicat. Proiectul de lege în forma asta a fost agreat virgulă, cuvânt cu cuvânt cu Comisia de la Veneţia şi UE.Pe lângă faptul că Curtea Constituţională a blocat reforma justiţiei, astăzi CC blochează ţara. Eu vă amintesc că această Curte a mai blocat un acrod de finanţare, astăpzi datorită acaestui aviz devine imprevizibilă punerea în aplicare a acordului cu UE. Mai mult, acest element e şi în draftul de înţelegere cu FMI”, a spus FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei.

Ministrul justiţiei le-a cerut magistraţilor de la Curtea Constitutională să-şi revizuiască hotărârea. El spune că acest proiect de lege reprezintă baza procesului de reformare a sistemului judecătoresc.

„Avizul a fost oferit practic peste 3 luni de zile, anume în perioada electorală. Nu ştiu de ce, ce s-a urmărit. Pentru mine asta este o enigmă. În acelaşi timp, chestia poate fi depăşită simplu prin reiniţierea procesului sau retrimiterea la Guvern pentru a fi aprobat încă o dată şi transmis către Curtea Constituţională”, a precizat FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei.

La rândul ei, opoziţia parlamentară acuză guvernarea că, în acest proiect, s-ar ascunde elemente abuzive cu scop de capturare a justiţiei. Deputatul PRO Moldova, Sergiu Sîrbu, cere demisia ministrului justiţiei.

„Guvernul a încălcat procedura şi nu a ştiu cum să adopte corect un proiect constituţional băgând nişte elemente absolut toxice şi abuzive. Asta denotă fie o iresponsbailitate totală şi o intenţie de rea-credinţă şi ca rezultat, ministrul Justiţiei trebuie imediat să-şi prezinte demisia deoarece a eşuat lamentabil, fapt confirmat de Curte”, a spus SERGIU SÎRBU, deputat PRO Moldova.

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a evitat să comenteze declaraţiile prin care i se cere să plece din funcţie.
 
Similare
RECOMANDĂRI