Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doar anul trecut, Republica Moldova a fost condamnată prin 68 de hotărâri ale CEDO

Doar anul trecut, Republica Moldova a fost condamnată prin 68 de hotărâri ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Este cel mai mare număr de astfel de decizii de la aderarea Republicii Moldova la Convenţia Europeană a drepturilor omului. Am ajuns astfel pe locul 5 într-un clasament întocmit după numărul de condamnări şi devansăm state precum Marea Britanie sau Germania, cu o populaţie mult mai numeroase. Datele au fost prezentate de Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova.

În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a primit 630 de cereri împotriva Republicii Moldova, cu 20 la sută mai multe decât în 2020. Experţii susţin că, raportat la populaţiE, numărul cererilor depuse este foarte mare. Basarabenii s-au adresat la CEDO de aproape trei ori mai des decât o fac ceilalţi cetăţenii ai Europei.

La 31 decembrie 2021, 1038 de cereri depuse de reclamanţi din Republica Moldova de-a lungul timpului sunt în aşteptare şi urmează a fi examinate. Experţii cred că peste 92% dintre acestea au şanse mari de succes.

Ar fi un nou record într-un singur an, aproape egal cu numărul total de cereri în baza cărora Republica Moldova a fost condamnată în toţi cei 24 de ani de când basarabenii se pot plânge la CEDO. În cele 68 de condamnări din 2021, 13 se referă la violarea drepturilor persoanelor din regiunea transnistreană şi este vizată Federaţia Rusă.

VLADISLAV GRIBINCEA, preşedintele CRJM: „Cel mai răspândit articol violat este articolul 6 din Convenţie,  dreptul la un proces echitabil, urmat de cauzele prin interzicerea torturii. Trebuie să menţionez aici că aceste cazuri sunt în scădere la CEDO. Cu 3-4 ani în urmă am avut un salt alt acestor violări acum avem mai puţine.”

Din 1997, până în 2021, CEDO a pronunţat 541 de hotărâri care vizează încălcarea Convenţiei Drepturilor Omului în Republica Moldova, obligând statul să achite despăgubiri şi compensaţii de aproape 22 de milioane de euro. 2,65 milioane de euro au fost doar în 2021.

VLADISLAV GRIBINCEA, preşedintele CRJM: „Două milioane au fost date într-o singură hotărâre. Fabrica de zahar din Ghindeşti, dacă nu greşesc a câştiga 2 milioane de euro, pentru faptul că judecătorii CSJ şi-au anulat o hotărâre irevocabilă prin care această fabrică a pierdut 2 milioane de euro.”

La nivel global, anul trecut, CEDO a examinat aproape 37 de mii de cereri - cu 8% mai puţin decât în 2020. Aproape 43% dintre cererile de anul trecut au fost îndreptate împotriva a două ţări – Turcia şi Federaţia Rusă.

NUMĂRUL PLÂNGERILOR LA CEDO ÎMPOTRIVA REPUBLICII MOLDOVA
630 de cereri în 2021
523 de cereri în 2020
1038 de cereri în aşteptare

CONDAMNĂRILE REPUBLICII MOLDOVA LA CEDO
Total: 68 de hotărâri în 2021
Similare
RECOMANDĂRI