DOC. Dosarul profesorilor turci - „pus la murat”? Un deputat cere Procuraturii informaţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Dosarul profesorilor turci - „pus la murat”? Un deputat cere Procuraturii informaţii

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a expediat Procuraturii Generale o solicitare în care cere informaţii despre cum decurge dosarul celor 7 profesori turci expulzaţi în septembrie 2018. Deputatul mai întreabă dacă fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, actualul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon şi fostul şef SIS Vasile Botnari au vreun statut în acest dosar,

„Dosarul profesorilor turci se pare că este ”pus la murat”. Din septembrie a.c., adică de atunci de când s-a implinit un an de la producerea acelor tragice evenimente, toţi au luat apă în gură şi nimeni nu a mai comunicat nimic. Astfel, se creează o percepţie din ce în ce mai evidentă precum că tergiversarea fără nicio justificare a urmării penale în cauza respectivă are drept scop exonerarea de la orice răspundere a celor care au comis acţiunile ilegale la 6 septembrie 2018”, scrie deputatul. 

Sergiu Litvinenco se înteresează dacă procurorii analizează implicarea în acest subiect a lui Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon: „Ambii au avut de beneficiat urmare a acestui ”serviciu” prestat lui Erdogan – primul a obţinut bani pentru realizarea vestitului proiect ARENA Chişinău, iar celălalt a obţinut resurse financiare pentru renovarea clădirii Preşedinţiei. Dodon spune că nu a participat, însă cuvintele lui, precum se ştie, nu costă nici o para chioară – pot aduce exemple cu duiumul când spune una, dar face alta. Nu în ultimul rând, mă interesează dacă fostul director al SIS, Vasile Botnari, are vreo calitate procesuală în această cauză. Potrivit legii de organizare şi funcţionare a SIS, anume directorul este cel ce conduce activitatea instituţiei şi răspunde pentru toate deciziile luate în cadrul SIS. Că a făcut-o la indicaţia lui Plahotniuc – este altă întrebare; dar strict formal şi legal anume Botnari a coordonat toate ilegalităţile aferente expulzării celor şapte profesori turci”, mai spune Litvinenco.



Cei şapte cetăţeni turci, profesori şi administratori ai reţelei de licee "Orizont", au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate declara atunci că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări.

În acest caz, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci şi a fost obligată să achite despăgubiri în valoare de 25 de mii de euro fiecărei familii a cărei rudă a fost expulzată. 

Până acum toţi cei 7 profesori expulzaţi au fost condamnaţi de justiţia turcă la 6, 7 , 8 9 sau chiar 12 ani de închisoare.

Similare
RECOMANDĂRI