Dosarul „mitei pentru judecători”, trimis în judecată
Sursa foto:ZDG Vizualizari:

Dosarul „mitei pentru judecători”, trimis în judecată

După cinci luni de la reţinerea celor zece persoane vizate în dosarul „mitei pentru judecători”, Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmării penale şi expedierea în instanţa de judecată a dosarului.

În dosarul „mitei pentru judecători” figurează 10 persoane: un procuror din Procuratura municipiului Chişinău, un avocat, doi judecători şi un ex-judecător în Curtea de Apel Chişinău, doi judecători în Judecătoria Chişinău, un asistent judiciar şi două persoane fizice.

În prezent, în privinţa asistentului judiciar şi a uneia dintre persoanele fizice este aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu, iar în privinţa avocatului, a judecătorului în Curtea de Apel Chişinău, dar şi a unei persoane cu funcţia de judecător din Judecătoria Chişinău cu sediul Centru a fost aplicată măsura preventivă - control judiciar.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General conform elementelor infracţiunii de trafic de influenţă, ulterior, la cauza respectivă fiind conexate cauzele penale privind elementele infracţiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiţiei şi pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri ilegale.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă, bănuiţii riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 de mii la 500 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei încheieri contrare legii se pedepseşte cu amendă de la 32 500 la 57 500 lei sau cu închisoare de până la 5 ani şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. Pentru corupere activă, bănuiţii riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 300 de mii la 400 de mii de lei, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 700 de mii la 900 de mii de lei. Pentru amestecul în judecarea cauzelor de către instanţele de judecată, inculpaţii pot fi pedepsiţi cu o amendă de la 37 500 la 47 500 de lei sau cu închisoare de până la 4 ani şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

Cei zece au fost reţinuţi de procurori în octombrie 2018. Magistraţii sunt cercetaţi penal pentru că ar fi pretins şi primit sume de bani pentru a emite decizii, încheieri favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul şi procurorul implicaţi în schemă transmiteau banii de la persoanele interesate către magistraţi, iar medicul şi cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau cei care furnizau banii şi în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile, se anunţă într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale a Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI