Dosarul „Pădurea Domnească”: Gheorghe Creţu, singurul învinuit de omorul lui Sorin Paciu, a fost absolvit de pedeapsă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dosarul „Pădurea Domnească”: Gheorghe Creţu, singurul învinuit de omorul lui Sorin Paciu, a fost absolvit de pedeapsă

Curtea de Apel Bălţi a casat parţial sentinţa pronunţată de Judecătoria Făleşti în dosarul vânătorii din Pădurea Domnească, la care au participat mai mulţi funcţionari de rang înalt şi la care a fost rănit mortal Sorin Paciu. Decizia a fost pronunţată după ce dosarul s-a aflat pe masa magistraţilor de la CA Bălţi aproape timp de patru ani.

Contactată telefonic, Tatiana Ioniţă, procuror-şef la Procuratura de circumscripţie Bălţi, ne-a informat că magistraţii de la CA Bălţi au admis apelurile procurorilor, dar şi ale inculpaţilor, casând parţial sentinţa pronunţată de prima instanţă.

Astfel, în privinţa fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, singurul învinuit de omorul lui Sorin Paciu, magistraţii au decis absolvirea acestuia de pedeapsă pentru că a expirat termenul de prescripţie.

„În contextul încălcărilor regulilor de vânătoare, instanţa a decis că în acţiunile lui Gheorghe Creţu nu sunt elemente constitutive ale infracţiunii prevăzute de vânătoarea ilegală, ci este o abatere contravenţională. A expirat însă termenul de prescripţie şi acesta nu a fost atras la răspundere contravenţională. Sentinţa pe celălalt capăt (n.r.:omor din imprudenţă) a rămas însă în vigoare. Gheorghe Creţu a fost însă absolvit de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripţie”, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocatul lui Gheorghe Creţu, Emanoil Ploşniţa.

Celelalte persoane vizate în dosar, Ion Lupu, fostul director al Moldsilva, Denis Irimciuc, directorul Rezervaţiei Pădurea Domnească, şi Valeriu Svistun, inginer din cadrul Rezervaţiei, au fost achitate de prima instanţă pe motiv că nu s-a constatat fapta infracţiunii. Magistraţii de la CA Bălţi i-a găsit însă vinovaţi pe Irimciuc şi Svistun de abuz de putere şi serviciu, condamnându-i la amendă în mărime de 75 de mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pentru un termen de 3 ani. Ion Lupu a fost însă achitat şi de această instanţă.

Totodată, magistraţii de la CA Bălţi au modificat sentinţa şi sub aspectul încasării prejudiciului care a fost pretins de partea vătămată. Astfel, Creţu, Svistun, Irimciuc, dar şi Pădurea Domnească, vor fi obligaţi să achite prejudiciu moral, material, cheltuieli de judecată, acoperirea cheltuielilor de înmormântare, precum şi prejudiciu cauzat pentru pierderea întreţinătorului copilului minor. 

Citeşte continuarea pe ZdG.md...

Similare
RECOMANDĂRI