Grup infracţional care activa chiar în incinta Primăriei Chişinău. Şapte persoane bănuite de ilegalităţi cu imobile au fost reţinute
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Grup infracţional care activa chiar în incinta Primăriei Chişinău. Şapte persoane bănuite de ilegalităţi cu imobile au fost reţinute

Şapte persoane, printre care specialişti în domeniul construcţiilor, au fost reţinute astăzi în urma unor percheziţii efectuate de către CNA şi procurorii anticorupţie în sediile Primăriei capitalei, Serviciului cadastral teritorial Chişinău şi la domiciliile suspecţilor. Toţi sunt cercetaţi penal într-un dosar de corupere, fals în acte şi trafic de influenţă şi riscă până la şapte ani de închisoare.

Potrivit materialelor anchetei, din 2017 până în prezent, un grup de persoane a închiriat un birou în sediul Primăriei municipiului Chişinău, punând în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din raza Chişinăului în interesul unor persoane fizice şi juridice. Grupul era format din doi coordonatori şi mai mulţi specialişti în construcţii: experţi tehnici, proiectanţi, ingineri, diriginţi de şantier, care făceau parte din Comisia de recepţie finală a lucrărilor. În conformitate cu atribuţiile prestabilite, capii reţelei identificau persoane care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor, le asigurau întregul portofoliu de documente, apoi îi implicau pe membrii Comisiei pentru semnarea procesului-verbal final.

Potrivit Regulamentului cu privire la atestarea tehnico-profesională a specialiştilor cu activităţi în construcţii, „responsabilii tehnici, proiectanţii şi experţii tehnici, sunt persoane autorizate, învestite de stat să presteze, în numele acestuia, servicii publice sau să îndeplinească activităţi de interes public”Astfel, având toată puterea de decizie, grupul perfecta actele de recepţie finală a construcţiilor, fără ca măcar să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua lucrările. Toată afacerea avea loc într-un singur birou, apoi aceleaşi persoane mergeau la SCT Chişinău pentru a înregistra imobilele.
 
În urma acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor operative, care au durat câteva luni, au fost documentate aproximativ 40 de cazuri în care grupul a legalizat construcţia unor imobile din capitală şi din suburbiile acesteia. Materialele video-audio, obţinute în urma investigaţiilor, demonstrează că, pentru serviciile lor, coordonatorii grupului încasau de la clienţi sume cuprinse între 250 şi 3500 de euro, fiecare membru al comisiei primind partea sa de bani.

În prezent, persoanele vizate în această schemă sunt cercetate penal pentru trafic de influenţă şi riscă până la şapte ani de închisoare.
 
Similare