Hotărârea CEDO în cauza Stomatii a intrat în vigoare, iar Federaţia Rusă este obligată s-o execute
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Hotărârea CEDO în cauza Stomatii a intrat în vigoare, iar Federaţia Rusă este obligată s-o execute

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a anunţat că a respins cererea depusă de Guvernul Federaţiei Ruse, prin care a solicitat referirea cauzei Nr. 69528/10 - Stomatii contra Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, către Marea Cameră în urma emiterii Hotărârii CtEDO din 18 septembrie 2018.

Guvernul rus a cerut reexaminarea hotărârii prin care CtEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul la viaţă în regiunea transnistreană şi a obligat-o să plătească 53 de mii de euro despăgubiri pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forţat şi omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Contestaţia Guvernului Rus a fost examinată de un grup format din 5 judecători a Marii Camera a CtEDO, care au decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră. CtEDO reiterează că în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Hotărârea din 18 septembrie 2018 a devenit definitivă la 4 februarie 2019.

Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”, a menţionat că „hotărârea unei Camere devine definitivă atunci când completul format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO respinge cererea de trimitere la Marea Cameră formulată de participanţi, în temeiul articolului 43. Cu alte cuvinte, Federaţia Rusă este obligată să execute necondiţionat hotărârea CtEDO din 18 septembrie 2018”.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.  Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în aşa numita „armată transnistreană” sunt amendaţi cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentinţă de condamnare pentru înrolarea forţată a tinerilor în regiunea transnistreană.

În anul 2009 Alexandru Stomatii a fost încorporat forţat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autorităţile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldoveneşti au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor.
Similare
RECOMANDĂRI