Igor Boţan: Există speranţe că noua conducere a PG va întreprinde măsurile necesare pe frauda bancară
Vizualizari:

Igor Boţan: Există speranţe că noua conducere a PG va întreprinde măsurile necesare pe frauda bancară

Cele două rapoarte Kroll privind frauda bancară în Republica Moldova au scos în evidenţă un şir de lucruri foarte importante. Acum totul depinde de autorităţile publice din Republica Moldova, dacă ele au ştiut să tragă foloase de pe urma acestor rapoarte, fapt asupra căruia există semne de întrebare. „Există mari speranţe ca noua conducere a Procuraturii Generale va întreprinde măsurile necesare pentru a scoate la iveală lucrurile importante”, a declarat expertul permanent al proiectului Igor Boţan, în cadrul dezbaterilor publice: „Investigarea fraudei bancare: acţiuni, percepţii, termeni rezonabili”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Potrivit lui, cele două rapoarte Kroll pentru opinia publică au fost foarte importante. Sub presiunea protestelor, la 5 mai 2015, a fost dat publicităţii primul raport Kroll. Apoi toată lumea a aşteptat al doilea raport Kroll, cu dezvăluirea numelor beneficiarilor: „Astfel de informaţii acolo sunt”.

„Nu ştiu cât de mult se poate de aşteptat de la o companie de investigare, dar faptul că această companie de investigare, a sosit în Republica Moldova, au făcut un efort lucrând cu calculatoarele funcţionarilor implicaţi în toate aceste operaţiuni, înseamnă că au scos în evidenţă un şir de lucruri foarte importante”, a adăugat Igor Boţan.

Expertul se întreabă de ce doi oameni care se spune că ar fi implicaţi devalizarea sistemului bancar, Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, au fugit din ţară, dacă nu se consideră vinovaţi? „Procuratura se poate întreba acest lucru, doar că ea trebuie să se bazeze pe dovezi. Trebuie să investigheze foarte minuţios”, a spus el.

Igor Boţan mai spune că raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, în frunte cu Alexandru Slusari, este foarte important, pentru că începe cu anul 2011 cânt a avut loc primul raider aspra sistemului. Atunci deja se manifesta interesul pentru preluarea controlului asupra  sistemului bancar din Republica Moldova.

„Evoluţiile de mai departe doar confirmă că lucrurile au fost cumva foarte bine planificate, iar controlul politic asupra instituţiilor de drept şi de reglementare a fost instrumentul cel mai important pentru ca nimeni să nu strice acest joc la un moment nepotrivit”, a spus Igor Boţan.

Potrivit lui, pentru cetăţeni, cel mai important este cum se întorc banii furaţi, mai ales că „cetăţenii au fost traşi pe sfoară şi au pierdut atunci circa 40% din economiile în lei pe care le aveau în bănci”.

Dezbaterile „Investigarea fraudei bancare: acţiuni, percepţii, termeni rezonabili” sunt ediţia a 143-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Similare
RECOMANDĂRI