Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova, 93% dintre cei judecaţi pentru fapte de corupţie scapă cu amenzi, şi doar 7% stau la închisoare

În Republica Moldova, 93 la sută dintre cei judecaţi pentru fapte de corupţie scapă cu amenzi, şi doar 7 la sută stau la închisoare. Sunt concluziile unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Potrivit experţilor, numărul scăzut de condamnări denotă faptul că în instanţă ajung puţine dosare privind cazurile de corupţie la nivel înalt.

Autorii cercetării au constatat că mai mult de 90% din dosarele analizate vizează corupţia mică, adică cea care nu aduce atingere intereselor majorităţii cetăţenilor, ci unui individ sau unui grup de persoane. În aceste condiţii, doar două din zece persoane cercetate pentru corupţie sunt condamnate la închisoare.

VLADISLAV GRIBINCEA,  preşedintele CRJM: „Poliţiştii, primarii locali, consilierii, avocaţii, contabilii, inspectorii vamali sunt cei mai des acuzaţi. Probabil este sunt şi mai numeroşi, probabil ei intră mai frecvent cu persoanele care sunt în situaţii sensibile aş spune şi sunt dispuşi să-şi rezolve problemele mai rapid, dar asta nu înseamnă că în alte domeniii nu ar putea să existe la fel de multă corupţie.”

La prezentarea studiului a participat şi ministrul Justiţiei, care a subliniat că datele cercetării vor ajuta autorităţile să îmbunătăţească legislaţia pentru a pune mai mult accent pe lupta cu corupţia la nivel înalt.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „90 % din cauzele de corupţie care ajung în judecată ţin de mica corupţie, deşi problema cea mare, lucru despre care se vorbeşte peste tot este marea corupţie. Acest studiu este acel document care poate sta la baza reglementărilor şi îmbunătăţirilor aceste legi cadru din Republica Moldova.”

Potrivit studiului, cea mai mare pedeapsă pentru corupţie a fost condamnarea la 16 ani de închisoare, iar cea mai mare amendă a fost de 290 de mii de lei. Autorii studiului au cercetat peste 400 de hotărâri pronunţate de Curtea Supremă de Justiţie în cauze de corupţie în perioada întâi ianuarie 2017 - 31 decembrie 2020.
Similare
RECOMANDĂRI