Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încă un dosar pierdut la CEDO. R. Moldova va achita prejudicii morale de o mie de euro unei femei din regiunea transnistreană

Guvernul Republicii Moldova va achita prejudicii morale de o mie de euro unei femei din regiunea transnistreană pentru că a refuzat să-i plătească îndemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor. Motivul invocat de autorităţi a fost că reclamanta ar fi beneficiat de astfel de indemnizaţii din partea administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol. După 11 ani de deliberări, CEDO i-a dat dreptate femeii, mamă a 4 copii.

Totul a început în 2010 după ce Oxana Şutac, din Grigoriopol, s-a plans la CEDO pentru că Republica Moldova a refuzat să îi achite îndemnizaţia pentru cei 4 copii, pe motiv că primea deja bani de la  administraţia de la Tiraspol.

PAVEL CAZACU avocat Promo-LEX: „Într-un fel autorităţile noastre legitimau aceste prestaţii ca fiind nişte prestaţii ca fiind de la bugetul de stat. Ceea ce este evident eronat, nu putem admite ca bugetul regiunii transnistrene să fie calificat ca unbuget naţional. Este un buget privat al unei regiunii nerecunoscute.”

Avocatul a contestat refuzul în instanţele de judecată din Republica Moldova, şi după un nou refuz s-a adresat la CEDO. După 11 ani, Oxanei Şutac i s-a făcut dreptate.

PAVEL CAZACU avocat Promo-LEX: „Ulterior Republica Moldova, prin intermediul agentului guvernamental a recunoscut această încălcare.  A recunoscut această încălcare şi a iniţiat o procedură de reglementare amiabilă pentru nu a ajunge la o condamnare a Republicii Moldova la CEDO.”

Astfel, Republica Moldova urmează să îi plătească femeii un prejudiciu moral de o mie de euro dar şi banii de indemnizatia celor 4 copii. Începând din anul 2004 până în prezent, reprezentanţii Promo-Lex au oferit susţinere juridică şi informaţională pentru 2000 de persoane.

Acestea s-au adresat la CEDO pentru abuzurile la care au fost supuşi în regiunea transnistreană. Republica Moldova, dar şi Rusia, urmează să achite victimilor 5 milioane de euro. Potrivit experţilor, doar Federaţia Rusă nu şi-a onorat obligaţiile privind despăgubirile individuale.
Similare
RECOMANDĂRI