Lista persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO în 2017, publicată
Sursa foto:lhr.md Vizualizari:

Lista persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO în 2017, publicată

Lista persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a fost făcută publică şi în acest an de Asociaţia Obştească ”Juriştii pentru Drepturile Omului”. Aceasta reprezintă o sinteză ce include denumirea şi numărul cererii examinate, descrierea violărilor constatate şi persoanele vinovate de condamnarea ţării noastre de către Curtea de la Strasbourg.

Scopul publicării acestei liste este de a contribui la sporirea responsabilităţii autorităţilor publice şi a transparenţei în actul decizional, menţionează reprezentanţii Asociaţiei Obşteşti ”Juriştii pentru Drepturile Omului”. 

Simpla prezenţă a numelui unei persoane în această listă nu înseamnă expres că această persoană urmează a fi atrasă la răspundere materială sau penală. Totuşi, în cazul în care comportamentul oficialului constituie o infracţiune sau dacă greşeala acestuia a fost comisă intenţionat sau din culpă gravă, împotriva acestui oficial urmează a fi pornite proceduri penale şi, respectiv, civile. În Republica Moldova, stabilirea gradului vinovăţiei este pusă în sarcina procuraturii.

În privinţa Republicii Moldova, pe parcursul anului 2017, Curtea a pronunţat 16 hotărâri, dintre care în 10 decizii a fost constatată cel puţin o violare a Convenţiei din partea Republicii Moldova. În şase cauze, nu a fost menţionată nicio violare a Convenţiei, fiind constatată responsabilitatea Federaţiei Ruse. Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite reclamanţilor se ridică la 95.348 de euro.

Juriştii pentru Drepturile Omului au lansat o bază de date care conţine jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului contra Republicii Moldova. Aceasta permite analiza cauzelor după mai multe criterii: tipul actului, soluţia, organul emitent, anul pronunţării, articolul vizat, sumele achitate de Guvern. Totodată, cauzele pot fi sortate, crescător sau descrescător, în funcţie de mărimea despăgubirilor sau anul pronunţării soluţiei.

Cei interesaţi pot afla câte hotărâri au fost pronunţate, de exemplu, în anul 2017, care sunt despăgubirile achitate, în câte cauze s-a constatat încălcarea articolului 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. 

Similare
RECOMANDĂRI