Majoritatea deciziilor CtEDO privind cauzele din regiunea transnistreană sunt neexecutate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Majoritatea deciziilor CtEDO privind cauzele din regiunea transnistreană sunt neexecutate

Republica Moldova este stat-parte a Convenţiei Europene de peste 20 ani, şi-a asumat responsabilitatea de a asigura respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor săi. Din cauza lipsei  controlului din partea autorităţilor statului în regiunea transnistreană, deciziile Curţii Europene sunt în creştere. Până în prezent, Înalta Curte a emis 13 hotărâri cu referire la încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană, majoritatea lor fiind neexecutate.  

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a participat la conferinţa internaţională, organizată la Chişinău, privind executarea deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele din regiunea transnistreană. 

Organizatorii evenimentului au făcut prezentări referitor la situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană, jurisprudenţa CtEDO, şi provocările privind asigurarea executării deciziilor. Astfel, Au fost menţionate cazurile Ilaşcu, Ivanţoc, Catan şi alţii, atenţionînd că cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului în regiune, vizează fenomenul impunităţii, tortura, condiţiile inumane de detenţie, expulzarea dar şi lezarea dreptului la educaţie, proprietate şi libera circulaţie.

În context, ministrul Justiţiei a afirmat că „teritoriile ocupate din stânga Nistrului trebuie aduse aproape de Republica Moldova, şi nu invers. Apropierea dintre oamenii de pe cele două maluri, trebuie să aibă ca fundament respectul pentru drepturile omului, urmate de ample politici de decriminalizare şi democratizare a regiunii”, susţine Alexandru Tănase.
 
Adiţional, ministrul a declarat că „jurisprudenţa Curţii Europene în cauzele transnistrene ne demonstrează cât se poate de clar faptul că reglementarea crizei transnistrene nu poate avea loc cu ignorarea a trei obiective fundamentale: libertate, drepturile omului şi democraţie. Este o datorie morală pe care o purtăm faţă de generaţiilor viitoare, dar şi faţă de eroii care şi-au sacrificat vieţile lor pentru libertatea acestei ţări”.
 
Similare
RECOMANDĂRI