Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mecanismul de selectare a membrilor CSM şi CSP a fost modificat astăzi de Parlamentul R. Moldova, în ciuda criticilor aduse de opoziţie

Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi Consiliului Superior al Procurorilor vor trebui să treacă evaluările de integritate, financiară şi etică ce vor fi făcute de către o comisie specializată. Mecanismul de selectare a membrilor a fost modificat astăzi de Parlamentul Republicii Moldova, în ciuda criticilor aduse de opoziţie. În timp ce deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor spun că legea va duce la acapararea justiţiei, cei din majoritatea parlamentară susţin că acesta este un prim pas spre curăţarea sistemului de corupţi.

Şedinţa de parlament a început cu scandal tocmai din cauza proiectului care prevede evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al CSM şi CSP. Opoziţia s-a plâns că nu li s-a cerut opinia la acest subiect.

VLAD BATRÂNCEA deputat BCS: „Am propus crearea unui grup de lucru în parlament în scopul aducerii legislaţiei în conformitatea cu aceste recomandări a Comisiei de la Veneţia. Cu părere de rău am fost refuzaţi şi de către plen şi biroul permanent.”

În semn de protest, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit sala de şedinţe.

Deputaţii PAS confirmă că documentul a fost consultat cu Comisia de la Veneţia şi toate recomandările experţilor au fost introduse în lege. Mai mult, proiectul  a fost supus consultărilor cu toţi cei interesaţi. Opoziţia afirmă contrariul.

GRIGORE NOVAC deputat BCS: „În cazul pre-vetting-ului la fel partenerii europeni au indicat că trebuie să existe un consens larg aici în parlament. De ce nu există pentru că până la urmă ei ignoră toate solicitările şi recomandările noastre. O fac din capul lor cum o doresc.”

SINCRON OLESEA STAMATE deputat PAS: „În 26 ianuarie a fost anunţată consultarea publică. Au fost trimise invitaţii la reprezentanţii la conducerea fracţiunii, au fost şi telefonaţi şi la ora stabilită am venit în sala Europa şi erau 0 reprezentanţi ai opoziţiei.”

Potrivit proiectului de lege, comisia de evaluare va fi alcătuită din şase membri. Trei vor fi numiţi de partenerii de dezvoltare, iar ceilalţi 3 de către Parlament. Evaluatorii vor fi selectaţi conform criteriilor de neapartenenţă politică, experienţă în domeniul juridic şi reputaţie ireproşabilă. La rândul lor, aceştia vor analiza integritatea candidaţilor la fotoliile de membri CSM şi CSP prin prisma activităţii profesionale, a veniturilor şi cheltuielilor, dar şi a averilor acumulate de ei şi de rudele acestora. Mecanismul de evaluare a fost criticat de opoziţie.

VASILE BOLEA deputat BCS: „O încercare de a subjuga justiţie prin intermediul de acaparare a viitoarei componenţe a CSM şi CSP. Pentru ce să faci acest lucru? Ca să vedem un Dorel Musteaţă 2 să fie promovat la CSJ? Sau pe un Dorin Compan revenit în rândurile procuraturii? Asta e justiţia?”

OLESEA STAMATE deputat PAS: „Tot ce declară ei sunt de fapt doar cumva a se împotrivi curăţirii sistemului şi reformei justiţiei pe care noi am iniţiat-o, dar fără substanţă. Da, şi noi ne dorim un consens larg pe această lege, am făcut tot posibilul dar nu avem o atitudine constructivă din partea BECS şi nu putem face mai mult decât am făcut.”

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură cu voturile a 63 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. Urmează ca, în luna mai, să aibă loc Adunarea Generală a Procurorilor şi Judecătorii şi atunci să fie aleşi membrii CSM şi CSP. După acest lucru, urmează să fie făcută şi evaluarea extraordinară a tuturor judecătorilor şi procurorilor, promit autorii legii.
Similare
RECOMANDĂRI