Monica Macovei, despre priorităţile reformei justiţiei pentru Guvernul Sandu: „Să înceapă cu verificarea procurorilor şi judecătorilor”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Monica Macovei, despre priorităţile reformei justiţiei pentru Guvernul Sandu: „Să înceapă cu verificarea procurorilor şi judecătorilor”

„Fără o justiţie liberă, independentă şi profesionistă nu se va construi nimic în Republica Moldova şi în nicio altă ţară”, a declarat europarlamentara din România, Monica Macovei, fosta ministră a Justiţiei la Bucureşti, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Ea subliniază că Justiţia trebuie să iasă de sub influenţa politică, iar procurorul-şef, potrivit ei, nu trebuie să fie numit de Legislativ.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Guvernul Sandu pentru a avansa reforma justiţiei este să efectueze o verificare a procurorilor şi judecătorilor, în opinia europarlamentarei. „Pot să aducă şi experţi străini care să participe la această verificare a integrităţii lor, sunt teste. Olandezii au teste - sunt sigură că ajută - prin care verifică pe oricine intră ca judecător sau ca procuror – teste scrise, un interviu cu un psiholog, dar sunt teste scrise şi rezistenţa la presiuni politice, rezistenţa la presiunea timpului şi integritatea, sinceritatea, onestitatea. Toate se pot verifica, numai să vrei”, a precizat eurodeputata, în interviu pentru Europa Liberă.

Monica Macovei a mai vorbit despre importanţa unei justiţii necontrolate politic. „Independenţa justiţiei nu este independenţa judecătorului sau a procurorului să facă orice, adică nu e independenţa lui, e independenţa părţilor, a oamenilor care ajung la anchetă sau la proces, la un judecător independent, la un procuror independent – independent de politic, independent de corupţie, independent de orice influenţă financiară sau de orice fel. Instituţiile justiţiei nu intră în această împărţire între partidele dintr-o alianţă, nu se face nicio împărţire, nimeni nu ia nimic din justiţie. Justiţia trebuie să iasă de sub influenţa politică. Acum nu ajunge să avem instituţii, contează cu cine sunt populate, cine lucrează acolo. În Agenţia Anticorupţie şi în CNA, aici trebuie să fie oameni independenţi şi profesionişti”, a mai spus eurodeputata.

În context, Monica Macovei a declarat că nu e bine ca procurorul-şef să fie ales de Legislativ. „Întotdeauna o majoritate parlamentară politică, deci cea care a câştigat alegeri şi a făcut majoritate l-a numit pe cine vrea acea majoritate şi în general politicienii nu vor să fie anchetaţi şi cercetaţi. Sistemul acesta mai este numai în Ungaria, din câte ştiu eu şi în ţări cu democraţie veche. Nu e cazul în Republica Moldova, cum n-a fost cazul nici în România. Eu am schimbat şi a fost foarte bine, propune ministrul Justiţiei, după ce face o competiţie pe care o anunţă public – procuror cu atâta vechime, cu atâta experienţă, cu psiholog care poate să măsoare şi integritatea persoanei, şi ministrul îşi ia răspunderea şi propune pe X, se duce la CSM şi CSM-ul dă un verdict sau nu – negativ sau pozitiv. Şi apoi se duce la preşedinte, după care se duce la Parlament şi Parlamentul nu poate respinge decât motivat. Sunt mai multe puteri implicate în asta ca să se creeze o balanţă a puterilor”, a mai punctat Monica Macovei.

Potrivit ei, în această situaţie este crucială voinţa politică a forţelor aflate la guvernare. „Chiar dacă vor fi investigate persoane din partidul tău, de exemplu, că asta e… să fim oneşti, în nicio ţară din lumea asta politicienilor nu le place să fie anchetaţi, arestaţi, condamnaţi. Nimănui nu-i place, niciunui om, diferenţa e că politicienii au poziţia să se opună. Deci, voinţa politică înseamnă să accepţi asta, că faci reforma justiţiei, că faci o justiţie puternică, dreaptă, care să respecte legea şi atât, adică numai legea, care să fie independentă de corupţie, de politic, de orice şi care să facă dreptate”, a concluzionat europarlamentara.

Similare
RECOMANDĂRI