O femeie din R. Moldova a chemat la lucru, la Moscova, 10 conaţionali pe care i-a exploatat. Dacă cereau salariul, erau ameninţaţi
Sursa foto:poză simbol Vizualizari:

O femeie din R. Moldova a chemat la lucru, la Moscova, 10 conaţionali pe care i-a exploatat. Dacă cereau salariul, erau ameninţaţi

O femeie din Republica Moldova a fost condamnată la 7 ani închisoare pentru exploatarea prin muncă a 10 conaţionali, la Moscova. Aceasta i-a recrutat şi exploatat prin muncă în perioada aprilie-decembrie 2013, cu promisiunea că vor avea un salariu bine plătit. 

Muncitrii nu-şi primeau salariul pentru lucrul făcut, primeau doar bani care nu ajungeau nici pentru mâncare, între 100-150 ruble ruseşti pe săptămână (1 rublă echivala cu 0,39 lei în 2013), în alte cazuri – 300 şi 1000 ruble pe săptămână. Unii erau nevoiţi să strângă fier uzat, pe care-l vindeau, ca să poată să-şi cumpere de-ale gurii.

Femeia care era responsabilă de achitarea salariului, i-a cumpărat feciorului un autoturism de model Mercedes. Pe de altă parte, conducătorii companiei locale declarau că i-au dat acesteia banii pentru achitarea salariilor muncitorilor.

Inculpata a recurs şi la ameninţări, inclusiv cu moartea fiicei unei muncitoare care-şi cerea drepturile. Mai mult decât atât, în majoritatea cazurilor în care situaţia se agrava, concubinul acesteia comunica cu muncitorii, pe care-i agresa fizic şi psihologic.

Muncitorii au acuzat-o pe inculpată de restanţe salariale – între 25.000 şi 250.000 ruble ruseşti –  în funcţie de durata şi volumul de muncă. La solicitarea procurorilor PCCOCS, instanţa de judecată le-a dat dreptate celor 10 cetăţeni, a dispus încasarea prejudiciilor victimelor şi a condamnat-o pe inculpată la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 7 ani şi 3 luni, cu interdicţia pentru o perioadă de 3 ani ca aceasta să aibă activitate legată de plecările peste hotare.
Similare
RECOMANDĂRI