PAS contestă la Curtea Constituţională unele prevederi din Legea CSM. Reacţia ministrului Justiţiei
Vizualizari:

PAS contestă la Curtea Constituţională unele prevederi din Legea CSM. Reacţia ministrului Justiţiei

Deputaţii PAS Sergiu Litvinenco şi Victoria Roşca au contestat la Curtea Constituţională legea care a permis „capturarea şi subjugarea Consiliului Superior al Magistraturii”. Este vorba despre Legea ce se referă la procedura de alegere a membrilor CSM din rândul profesorilor titulari. Contestată este şi Hotărârea Parlamentului prin care au fost numiţi membrii CSM din rândul profesorilor titulari.

„Dacă vă aduceţi aminte, în decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneţia, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon şi-a pus patru oameni loiali în funcţia de membru al CSM. Ce a urmat cunoaştem cu toţii – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiţia la fel ca şi pe timpul Plahotniuc. Acest CSM restabileste in functii judecatori corupţi cu carul – Clima la Curtea de Apel Chişinău, Chişcă-Doneva vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, participanţii la Laundromat revin în funcţiile anterioare cu milioane de lei în cont. Vin listele de la Dodon şi o majoritate dodonistă din CSM execută orbeşte indicaţiile fără a ţine cont de cât de toxici sunt cei promovaţi în funcţii.

În afară de legea propriu-zisă, am cerut Curţii Constituţionale anularea hotărârii Parlamentului prin care Belei Elena, Ciugureanu-Mihăiluţă Carolina, Coptileţ Valentina şi Creţu Ion au fost numiţi. Altfel spus, aceste persoane trebuie să plece de la CSM”, scrie Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.În replică, ministrul Justiţiei a declarat că acţiunea celor de la PAS este una populistă şi  a calificat-o drept „o tentativă de obstrucţionare a reformei CSM şi de blocare a proiectului de modificare a Constituţiei (CSM şi sistemul judecătoresc).”

„Este surprinzătoare solicitarea privind neconstituţionalitatea Hotărârii Parlamentului privind numirea membrilor CSM din rândul profesorilor titulari, or, asemenea acte se contestă în instanţele judecătoreşti conform prevederilor Codului administrativ”, a scris Fadei Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.
Similare
RECOMANDĂRI