Primul condamnat în dosarul Laundromat. Inculpatul, însă, a fost eliberat de răspundere penală
Sursa foto:CIJM Vizualizari:

Primul condamnat în dosarul Laundromat. Inculpatul, însă, a fost eliberat de răspundere penală

Fostul magistrat de la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău, Igor Vornicescu, este primul inculpat în dosarul Laundromat care şi-a primit sentinţa. Acesta a fost recunoscut vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Hotărârea a fost pronunţată miercuri de un complet format din judecătorii Irina Ţonov, Viorica Dodon şi Alexei Paniş. Vornicescu însă a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală.

În acelaşi timp, magistraţii au scos de pe rol acţiunea civilă înaintată de acuzatorul de stat, privind anularea ordonanţei judecătoreşti emise de Vornicescu, ca fiind depusă de o persoană neîmputernicită, scrie anticorupţie.md.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, procurora Mariana Botezat a declarat că va face cunoştinţă cu sentinţa motivată, dar probabil nu o va contesta, întrucât aceasta este conformă cu solicitarea ei de condamnare. La rândul său, avocatul inculpatului, Anatolie Bacalâm, a declarat că va ataca sentinţa la Curtea de Apel Chişinău.

Cauza penală în care este vizat Igor Vornicescu, care împreună cu alţi 13 judecători şi doi executori judecătoreşti a fost acuzat de implicare în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federaţia Rusă, prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, a fost expediată în judecată în februarie 2017. Inculpaţii erau învinuiţi de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Ulterior, cauzele au fost disjunse, iar în septembrie 2020, procurora Mirandolina Suşiţcaia a emis ordonanţă privind scoaterea de sub urmărire penale a mai multor foşti judecători, inclusiv Igor Vornicescu, în dosarul disjuns în care acesta era urmărit pentru spălarea banilor în proporţii deosebit de mari.

 

Similare
RECOMANDĂRI