Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procuratura Generală recunoaşte că până acum s-a mimat examinarea dosarului privind recuperarea banilor din băncile devalizate

Procuratura Generală recunoaşte că până acum s-a mimat examinarea dosarului privind recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar. Mai mult, instituţia susţine într-un comunicat de presă că strategia elaborată în 2018 nu este eficientă şi propune crearea unui grup de lucru, la nivel de Parlament şi Guvern, care să întcmească un alt document de recuperare a miliardului furat. Experţii din domeniu cred însă că prin această iniţiativă, procurorul general vrea să demonstreze eficienţă înainte de a-i fi evaluată activitatea de către o Comisie specială.

Procuratura Generală susţine că nu se iau măsuri eficente pentru recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar şi că strategia din 2018 a fost elaborată pentru a-i proteja interesele fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc. Conducerea Procuraturii propune elaborarea unei noi strategii, care să permită Guvernului şi Parlamentului să supravegheze modul în care sunt recuperaţi banii. Expeţii în drept sunt de părere că această propunere e menită să justifice inacţiunile Procuraturii Generale în dosarul furtului miliardului în condiţiile în care şeful acestei instituţii riscă să fie demis în timpul apropiat.

TEODOR CÂRNAŢ, expert în drept: „Procuratura vrea să îl salveze pe Alexandr Stoianoglo de demisie şi să arate precum că în lipsa unei strategii nu a putut descoperi o astfel de infracţiune cum este furtul miliardului.  Dacă procuratura a recunoscut ca pana in prezent s-a mimat examinarea dosarului legat de furtul miliardului atunci toată conducerea procuraturii începând din 2014.Toţi trebuie să fie traşi la răspundere penala.”

IULIAN RUSU, director adjunct, IPRE: „Eu cred că noi suntem în prezenţa unei colecţii de probe care ulterior vor fi prezentate de procurorul general în procesul de evaluare, pentru că dumnealui înţelege că procesul este inevitabil, că legea a intrat în vigoare şi că comisia va fi creată, dumnealui utilizează instituţia procuraturii generale pentru ca să facă cât mai multe informaţii publice prin care el să demonstreze că este cooperant.”

Specialiştii în drept atrag atenţia că potrivit legii, Procuratura Generală are la dispoziţie toate mijloacele pentru a obţine informaţii şi putea să aplice planul de recuperare a banilor fără a da vina pe alte instituţii ale statului pentru că ar fi elaborat o strategie greşită.

IULIAN RUSU, director adjunct, IPRE: „Procuratura Generala poate obţine orice informaţie de la orice autoritate publică. Din această ţară. Toate actele noastre legislative şi legile speciale  cu privire la instituţii şi autorităţi prevăd că se obţin aceste date gratis şi în termen util şi nu există nici un fel de scuze.”

TEODOR CÂRNAŢ, expert în drept: „Nu au nici un obstacol procuratura să obţină orice informaţie care poate fi folosită în scopul descoperirii acestei infracţiuni.”

Preşedintele Maia Sandu a acuzat în repetate rânduri Procuratura Generală pentru ineficienţă în cercetarea mai multor dosare de rezonanţă, care blochează acordarea unor fonduri europene. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a reacţionat la aceste acuzaţii întârziat, după ce noul Parlament a modificat legea care permite acum evaluarea activităţii procurorului general. Iar pentru ineficienţă acesta va putea fi demis de Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI