Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procurorul general, la un pas de a fi demis din funcţie

Este oficial. Procurorul General al Republicii Moldova nu mai este inamovibil. Poate fi demis din funcţie în urma evaluării de către o comisie specială a Consiliul Superior al Procurorilor a performanţelor profesionale. Noua regulă se regăseşte în legea votată astăzi în Parlament în lectură finală. Modificările legislative au stârnit critici. Opoziţia parlamentară a propus o serie de amendamente, dar multe dintre acestea nu au fost acceptate. Între timp, Procuratura Generală a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

Prin modificarea Legii cu privire la Procuratură se instituie un mecanism de evaluare a performanţelor Procurorului General. Raportul comisiei este examinat apoi de Consiliul Superior al Procurorilor.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „În urma evaluării perfomanţelor Procurorului General, Comisia de Evaluare întocmeşte un raport motivat în termen de 30 de zile prin care propune acordarea unuia din următoarele calificative: excelent, bine, nesatisfăcător.”

VASILE BOLEA, deputat, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor: „Dar unde e calificativul satisfăcător, după bine? Adică poate să fie excelent, bine, nesatisfăcător, dar satisfăcător?”

OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Un procuror general trebuie să aibă o activitate fie bună, fie excelentă sau nesatisfăcătoare. Dacă dvs. doriţi să continuaţi să plătiţi salariu unui procuror general care are o activitate satisfăcătoare, eu vă doresc succes.”

Aşadar, în cazul acordării calificativului "nesatisfăcător", CSP va propune preşedintelui Republicii Moldova eliberarea din funcţie a Procurorului General. La scurt timp de la votarea în lectură finală a legii, a reacţionat şi Procuratura Generală. Instituţia a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

„Procuratura Generală îşi exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate şi adoptate. În redactarea elaborată de ministrul Justiţiei, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituţionale privind independenţa Procuraturii şi separaţia puterilor în stat, subminând independenţa procurorilor în avantajul factorului politic”, precizează Procuratura Generală printr-un comunicat de presă.

Tot astăzi, deputaţii au votat şi pentru modificarea procedurii de numire şi alegere a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea din componenţă a procurorului general, a procurorulului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor, din rândul membrilor de drept. Schimbări majore vor fi şi în procesul de desemnare a directorului Centrului Naţional Anticorupţie.

OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Proiectul propune să fie numit în funcţie de parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi la propunerea a cel putin 20 de deputaţi cu avizul pozitiv al Comisiei Juridice pentru un mandat de 5 ani, fără posibilimtatea numirii pentru un alt mandat.”

Aşadar, s-a renunţat la organizarea concursului pentru şefia CNA, din cauza vicierii grave a procedurii în legislatura precedentă. Modificările noi au fost criticate de Centrul Naţional Anticorupţie.

„Proiectul legii pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie nu corespunde interesului public general. Acesta va contribui la slăbirea instituţională şi subminarea independenţei CNA în calitate de entitate specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei”, precizează CNA printr-un comunicat de presă.

Cele trei proiecte de legi au fost votate în lectură finală de deputaţii PAS. Cei de la Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor nu au votat, iar deputaţii ŞOR s-au abţinut.

MARINA TAUBER, deputat Partidul ŞOR: „Credeţi-ne, noi nu suntem satisfăcuţi cu lucrul Procuraturii Generale şi activităţii procurorului general. Totodată, având în vedere că suntem în conflict de interese noi nu vom vota acest proiect de lege.”

Legile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI