Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procurorul general propune modificarea legislaţiei astfel încât poliţia să poată confisca maşinile şoferilor prinşi beţi la volan

Procurorul general iese din nou la rampă. El propune guvernării să modifice legislaţia în aşa fel ca poliţia să poată confisca maşinile şoferilor prinşi beţi la volan, iar aceştia să fie lipsiţi de dreptul de a conduce timp de 3 ani. Parlamentarii de la Chişinău nu au reacţionat deocamdată la această iniţiativă, dar au declarat anterior că procurorul general încearcă să arate în ultima vreme că-şi exercită eficient funcţia, în speranţa că nu va fi demis după ce-i va fi evaluată activitatea.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo susţine că vrea înăsprirea sancţiunilor pentru şoferii beţi sau drogaţi. El a declarat că a analizat statisticile care arată o creştere a numărului de şoferi prinşi beţi la volan, de la 4013 cazuri în anul 2019 la 4410 cazuri în 2020.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: „Cine va urca beat sau drogat la volan şi va produce un accident rutier soldat cu urmări grave pentru viaţa sau sănătatea persoanei, va fi tras la răspundere penală. În cazul săvârşirii unor astfel de fapte de către o persoană care a fost anterior condamnată pentru infracţiuni similare – mijlocul de transport utilizat va fi confiscat.În celelalte cazuri, în lipsa unor consecinţe grave, persoanele vor fi atrase la răspundere contravenţională fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la 15 zile de arest contravenţional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani.”

Totodată, Stoianogo propune instituirea interdicţiei pentru agenţii de cicrulaţie de a opri nejustificat automobilele. Iniţiativa a fost salutată de către şeful Inspectoratului General al Poliţiei, dar şi de şoferi.

IURIE PODARILOV, şeful Inspectoratului General al Poliţiei: „Ce ţine de opririle sau verificările abuzive din partea inspectorilor de patrulare a conducătorilor auto, el la fel sunt categoric că abuzurile nu pot fi în niciun caz admise. Politica promovată de către mine este îndreptată la neadmiterea acestor acţiuni.”

„Eu locuiesc peste hotare. Acolo te opresc numai, daca ai încălcat. –Când aţi venit în Republica Moldova, de câte ori aţi fost oprit de poliţişti? –A fost şi amendat. Da,am fost oprit.”

”Ei încep a căuta motive că v-am stopa din aşa treabă... Este corect. Trebuie să te oprească dacă ai încălcat. Este, este, nu-i, nu-i.”

„Dacă am încălcat să fiu tras la răspundere, dar dacă merg regulamentar să nu fiu. Aşa e şi cu cei care umblă beţi. Eu sunt de acord, din cauza lor, foaret multe accidente, foarte multe trupuri sunt.”

Acesta este al treilea briefing din ultima lună organizat de procurorul general, Alexandr Stonianoglo. Presa de la Chişinău atrage atenţia că Stoianoglo a devenit mai activ după ce Parlamentul a votat modificările legislative, care permit evaluarea activităţii procurorului general. Astfel, Stoianoglo ar putea fi demis în urma evaluării activităţii sale, dacă va primi calificativul "nesatisfăcător" din partea unei comisii speciale, în privinţa "aptitudinilor profesionale sau a corespunderii cu funcţia deţinută".
Similare
RECOMANDĂRI