Procurorul general s-a adresat la Curtea Constituţională. Vrea să ştie dacă este legal să fie desemnat membru în CSS
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procurorul general s-a adresat la Curtea Constituţională. Vrea să ştie dacă este legal să fie desemnat membru în CSS

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat astăzi cu o sesizare la Curtea Constituţională în vederea controlului constituţionalităţii prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate.

"Alexandr Stoianoglo s-a adresat Înaltei Curţi după ce la şedinţa din august a CSS, preşedinta Maia Sandu a obiectat procurorului general urmărirea penală a mai multor persoane, inclusiv reprezentanţi ai actualei opoziţii parlamentare, solicitând, în acelaşi timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”, se arată în comunicatul emis de Procuratura generală (PG).

Procurorul general consideră că detaliile solicitate de şefa statului "ating separaţia şi echilibrul puterilor în stat". Autorul sesizării a invocat că instituţia pe care o conduce se bazează pe Legea securităţii statului Nr. 618 din 31.10.1995, care nu prevedea calitatea de membru din oficiu la CSS pentru procurorul general. "Modificările legii făcute de Partidul Democrat în 2016 au afectat grav principiul separaţiei puterilor în stat şi, în consecinţă, independenţa Procuraturii”, a argumentat Stoianoglo.

ulterior preşedintele Republicii Moldova a declarat că declaraţiile procurorului general sunt un fals.

Similare
RECOMANDĂRI