Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reţinerea-fulger a lui Alexandr Stoianoglo a declanşat un val de comentarii din partea politicienilor, societăţii civile, dar şi a colegilor

Reţinerea-fulger a lui Alexandr Stoianoglo a declanşat imediat un val de comentarii din partea politicienilor, societăţii civile, dar şi a colegilor. Unii au sărit în apărarea fostului procuror general, alţii cer respectarea strictă a legii şi pedepsirea celor vinovaţi. De exemplu, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat autorităţile competente să nu comită abuzuri. De cealaltă parte, adjuncţii suspendaţi ai procurorului general spun că ceea ce se întâmplă în aceste zile este un atac nejustificat al politicului asupra Procuraturii Generale.

Adjuncţii suspendaţi ai procurorului general, Ruslan Popov şi Iurie Perevoznic au declarat că faptele incriminate lui Stoianoglo în dosarul penal cu patru capete de acuzare nu au temei legal.  

RUSLAN POPOV, adjunctul procurorului general, suspendat: „Cred că azi tot mediul profesional juridic se uită la această situaţie şi cred că se nedumeresc de abordările pe care le au persoanele care promovează această idee de a trage Procurorul General la răspundere pentru asemenea fapte. E ceva anormal şi chiar aberant.”

De cealaltă parte, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, respinge acuzaţiile cum că reţinerea fostului procuror general ar fi o răfuială politică. Cât despre acuzaţiile lui Stoianoglo referitoare la capturarea statului de către noua guvernare, Grosu spune că şi aceste afirmaţii sunt nefondate.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Ceea ce a spus acest personaj, astea sunt vorbele unui politician. Asta nu e comportament de procuror general, om de stat care trebuie să se ocupe cu combaterea corupţiei, investigarea dosarelor grele: Furtul Miliardului, Laundromatul, Mertalferos, Aeroportul, toate hoţiile mari. Acestea sunt declaraţiile unui politician în devenire sau fost, şi aşa mai departe. O victimizare ieftină, de 2 bani.”

Iar şeful statului, Maia Sandu, a precizat că instituţiile statului responsabile de lupta anticorupţie trebuie să ţină cont de aşteptările cetăţenilor şi să acţioneze mereu în conformitate cu legea.

MAIA SANDU, PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Decizia de ieri, de analiză a sesizării care-l vizează pe Procurorul General, aparţine Consiliului Superior al Procurorilor, iar decizia de reţinere a acestuia aparţine procurorului desemnat de CSP. Ca preşedinte al ţării îmi doresc ceea ce îşi doresc cetăţenii: să fie respectată cu stricteţe legea, să nu fie comise abuzuri, iar oricine a comis ilegalităţi să plătească, conform legilor în vigoare.”

Au fost şi voci, chiar printre cei protejaţi de Stoianoglo, care au acuzat Preşedinţia pentru faptul că unii membri ai familiei fostului procuror general ar fi anchetaţi. Procurorul de caz, Victor Furtună, a negat categoric informaţia precum că soţia lui Stoianoglo, Ţvetana Curdova, ar fi fost reţinută. Şi liderul PSRM, Igor Dodon a sărit în apărarea lui Alexandr Stoianoglo şi declară că, prin reţinerea procurorului general, s-a comis o greşeală politică fatală.

LUI IGOR DODON, LIDERUL PSRM: „Să arestezi un Procuror General, fără temeiuri clare, cu mascaţi, în grabă, noaptea, din frică faţă de ceea ce cunoaşte el şi din neputinţa de a merge pe căi legale în demiterea lui – toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare. Şi a luat pe căi foarte şi foarte greşite.”

Igor Dodon a comentat acest subiect de la Moscova, unde, susţine el, este într-o vizită de două zile. Surse din mediul politic notează că, de fapt, liderul socialiştilor ar fi părăsit Republica Moldova de teamă să nu se aleagă şi el cu dosare penale. Dodon a promis că joi sau vineri va reveni la Chişinău. Deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că, duminică, socialiştii vor organiza un protest aşa-zis apolitic la Chişinău. 
Similare
RECOMANDĂRI