Şapte persoane sunt bănuite de contrabandă cu ţigări din Transnistria în UE
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

Şapte persoane sunt bănuite de contrabandă cu ţigări din Transnistria în UE

Oamenii legii au deconspirat o grupare specializată în comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz şi contrabandă săvârşită în proporţii deosebit de mari.

Activitatea infracţională a grupului a fost documentată începând cu anul 2018.

În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a stabilit că membrii grupării, şapte persoane cu vârsta cuprinsă între 22 şi 43 de  ani, locuitori ai mun. Chişinău, îşi desfăşurau activitatea ilegală în locuri special amenajate pe teritoriul mun. Chişinău, precum şi în alte localităţi ale ţării.
 
Aceştia treceau peste frontiera vamală a Republicii Moldova mărfuri prin contrabandă, în comun acord cu reprezentanţii diferitor companii care au ca gen de activitate producerea şi realizarea tutunului fermentat şi articolelor de tutungerie, îndeosebi companiile aflate în regiunea transnistreană.

Procurau produse de tutungerie pe care săptămânal le introduceau fraudulos din reg. transnistreană în Republica Moldova, loturi de ţigarete de import fără timbre de acciz. Apo erau depozitate în raza mun. Chişinău şi repartizate persoanelor care le transportă prin contrabandă în România şi ţările UE.
 
La 16 şi 17 mai 2019, poliţiştii au descins la 12 adrese, reţinând în flagrant, în regiunea satului Frumuşica (masivul forestier) un automobil de model „Volkswagent T4”, două „Mercedes Sprinter”,  în timp ce transportau ţigări din regiunea transnistreană în mun. Chişinău.
 
În momentul reţinerii, suspecţii au opus rezistenţă fizică. Mai mult ca atât, mijloacele de transport urmărite erau escortate de alte automobile care asigurau traseul pentru a evita stoparea acestora de către organele de poliţie şi tamponau automobilele angajaţilor de poliţie pentru a bloca şi a crea impedimente la reţinerea acestora.
 
În urma percheziţiilor efectuate au fost depistate şi ridicate 329 cutii în care erau 164500 pachete şi 3290000 ţigarete de marca „Marble” fără timbre de acciz. Prejudiciu cauzat se ridică la  3 619 000 lei.
 
La fel au fost depistate şi ridicate mijloacele de transport folosite de către  suspecţi  la comiterea infracţiunii (plăcuţe cu numere de înmatriculare străine, telefoane mobile, tablete, tehnică specială „night vision”, scule improvizate pentru stoparea/deteriorarea automobilelor).
 
Totodată, în cadrul percheziţiilor, au fost depistate şi ridicate peste 500 000 lei, mijloace financiare dobândite pe cale criminală, înscrisuri de tip ciornă, telefoane mobile.
 
De asemenea, au fost reţinute două persoane, fiind plasaţi în izolatorul de detenţie provizorie a DP mun. Chişinău.
  
În continuare se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate la  comiterea infracţiunii.
 
Dacă se va dovedi vinovăţia suspecţilor, aceştia  riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.
Similare
RECOMANDĂRI