Sentinţe în dosarul COLECTIV: Patronii clubului, fostul primar, patroana firmei de artificii, doi pompieri - condamnaţi la ani grei de închisoare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sentinţe în dosarul COLECTIV: Patronii clubului, fostul primar, patroana firmei de artificii, doi pompieri - condamnaţi la ani grei de închisoare

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Decizia instanţei nu este definitivă. Decizia instanţei nu este definitivă.

Patronii clubului Colectiv, Anastasescu George Alin,  Mincu Costin şi Gancea Paul-Cătălin au fost condamnaţi la 11 ani şi opt luni. precum si 5 ani interzicerea drepturilor

Patroana firmei de artificii Niţă Daniela Ioana condmanată la o pedeapsa cea mai grea de 12 ani şi 8 luni închisoare, precum şi 5 ani interzicerea drepturilor .

Artificierii  Zaharia Viorel - 9 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor  şi Moise Marian - 10 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor.

Fratele patroanei de artificii este acuzat că ar fi participat la distrugerea dovezilor, Niţă Cristian Mihai a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
--------------------------------

Iniţial, pronunţarea era aşteptată pe 9 decembrie, însă judecătorii au amânat-o. Magistraţii au stabilit pronunţarea în dosarul Colectiv pentru luni, 16 decembrie. Decizia nu va fi definitivă.

În ultimul cuvânt, cei doi angajaţi ISU au cerut achitarea spunând că nu au nicio legătură cu faptele de care sunt acuzaţi. La fel a procedat şi fostul primar Cristian Popescu Piedone.

Procurorii au cerut pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim pentru Antonina Radu şi Petrică George Matei, angajaţii ISU care ar fi ignorat, la verificări, neregulile din clubul Colectiv.

Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzaţi (abuz în serviciu, uzurpare de calităţi oficiale şi exercitare necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu) poate ajunge la 14 ani închisoare.

Pedeapsă cu executarea au cerut procurorii şi pentru fostul primar Cristian Piedone (15 ani) şi pentru cei trei patroni ai Clubului Colectiv (peste 10 ani pentru fiecare).

În ultimul cuvânt, cei doi angajaţi ISU, inculpaţi în dosarul Colectiv, Antonina Radu şi Petrică George Matei, au cerut instanţei achitarea.

În 30 octombrie 2019, s-au împlinit 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

Similare
RECOMANDĂRI