Trei persoane au fost reţinute în urma a 13 percheziţii efectuate la mai multe SRL-uri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trei persoane au fost reţinute în urma a 13 percheziţii efectuate la mai multe SRL-uri

13 percheziţii au fost efectuate la domiciliile, oficiile şi în mijloacele de transport ale administratorilor mai multor SRL-uri, implicaţi într-o schemă de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Descinderile au fost coordonate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale şi Inspectoratul Naţional de Investigaţii.

Procurorii PCCOCS au stabilit că reprezentanţii celor cinci societăţi comerciale vizate au acţionat prin înţelegere prealabilă şi de comun acord, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, eschivându-se de la plata taxei pe valoarea adăugată şi impozitului pe venit în sumă de peste trei milioane de lei.

În urma investigaţiilor, s-a constatat că în schema depistată sunt implicate 2 grupări diferite, una dintre care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali ai acestor activităţi.

Prin intermediul schemei respective are loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor şi impozitelor fiscale corespunzătoare.

În urma celor 13 percheziţii, au fost ridicate mai multe înscrisuri de ciornă, contracte, acte de achiziţie şi facturi fiscale, 3 persoane fiind reţinute pentru 72 de ore.

Dacă vinovăţia suspecţilor va fi demonstrată, ei riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 267.500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică riscă lichidarea.

Similare