Un bărbat a fost condamndat, după ce i-a spart contul de e-mail al fostului partener de afaceri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un bărbat a fost condamndat, după ce i-a spart contul de e-mail al fostului partener de afaceri

Un chişinăuian, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnat recent la o amendă de 30 de mii de lei pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale, violarea dreptului la secretul corespondenţei şi fals informatic. 

Chiar dacă nu şi-a recunoscut vina, procurorii au demonstrat prin probe că, în vara anului 2015, inculpatul a spart conturile de e-mail ale fostului său partener de afaceri, cu care se afla într-un litigiu civil, accesând, în mod ilegal, informaţiile confidenţiale ale acestuia.

În plus, inculpatul a şters peste 1600 de scrisori şi documente relevante pentru litigiul în care cei doi erau antrenaţi, iar pentru a-i restricţiona fostului coleg accesul la propria poştă, individul i-a modificat şi parolele de acces la conturile sale de e-mail.

Pe lângă amenda penală la care a fost condamnat, inculpatul urmează să-i achite victimei un prejudiciu moral de 10 mii de lei, iar iPhone-ul utilizat la comiterea crimelor i-a fost confiscat în beneficiul statului. Sentinţa este cu drept de atac.

Potrivit unui studiu efectuat de Procuratura Generală, dinamica cazurilor de violare a dreptului la secretul corespondenţei este în continuă creştere în republică. Astfel, din totalul celor 116 de cauze penale îniţiate anul 2018 pentru comiterea infracţiunilor cibernetice: 

• 37 de cazuri vizează violarea dreptului la secretul corespondenţei (13 cazuri - anul 2017); 
• 25 cauze penale - pornografie infantilă (38 în anul 2017); 
• 23 – încălcarea inviolabilităţii vieţii personale (22); 
• 7 - accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii (6);
• 6- fraudă informatică (10);
• 4 - fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau altor instrumente de plată false (3);
• 4 - încălcarea dreptului asupra obiectelor de proprietate industrială (7);
 2 – fals informatic (6), etc.

Sporirea numărului de cazuri de violare a secretului corespondenţei, este, în opinia procurorilor, cauzată de progresul tehnologiilor informaţionale, când majoritatea corespondenţei are loc prin intermediul datelor informatice: corespondenţa electronică, comunicările prin forumuri, reţelelor de socializare, a unor produse program special adaptate, cu utilizarea sistemelor informatice şi de telecomunicaţii care rulează anumite produse de program (software).

În aceeaşi perioadă procurorii au expediat în judecată 25 de cauze penale privind infracţiunile cibernetice, fiind emise 24 de sentinţe (21 de condamnare, 2 de încetare şi o sentinţă de achitare). 

De notat că, pentru a impulsiona şi eficientiza activitatea procurorilor în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice, dar şi altor fenomene criminale, în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a fost instituit Biroul antitrafic şi investigarea crimelor cibernetice. Birouri specializate Antitrafic, Antitortură şi Anti-Cybercrime au fost create şi în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău. 

Concomitent, în cadrul Procuraturii Generale sunt întreprinse măsuri organizatorico-administrative, menite să sporească calitatea investigaţiilor şi responsabilitatea procurorilor specializaţi în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice, precum şi să asigure colaborarea eficientă a procuraturii cu instituţiile specializate din republică şi partenerii de peste hotare.

Similare
RECOMANDĂRI