Un bărbat, condamnat la 15 ani de închisoare, după ce a abuzat sexual de mai multe ori o fetiţă de 5 ani
Sursa foto:(foto simbol) Vizualizari:

Un bărbat, condamnat la 15 ani de închisoare, după ce a abuzat sexual de mai multe ori o fetiţă de 5 ani

Un locuitor al raionului Criuleni, în vârstă de 49 de ani, a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru acţiuni sexuale, comise asupra unei minore de 5 ani. 

Procuratura a demonstrat că, în intervalul anilor 2017 – 2018, inculpatul a comis acţiuni cu caracter sexual asupra fetiţei vecinei sale, cu care locuiau în aceeaşi gospodărie. Astfel, timp de aproximativ un an, prin constrângerea fizică şi psihică inculpatul abuza sexual copila, în timp ce mama acesteia muncea în grădină. Despre acest caz s-a aflat abia după ce copila i-a povestit educatoarei despre acţiunile inculpatului, imediat fiind alertaţi oamenii legii, iar agresorul – reţinut, iar ulterior - arestat. 

Fiind audiat de procurori, acesta nu şi-a recunoscut vina. 

Deopotrivă cu pedeapsa închisorii, inculpatul a fost obligat de a achita părţii vătămate şi un prejudiciu moral şi material, cauzat prin infracţiune.

De notat că, după ce cazul a ieşit la iveală, o altă tânără a declarat că, pe timpul când era minoră, şi ea ar fi fost abuzată sexual de către aceeaşi persoană. Cazul este cercetat într-o procedură separată.

Şi Judecătoria Ungheni a stabilit, recent, 11 ani închisoare, cu executare, în privinţa unui tânăr care şi-a abuzat sexual propria mamă şi astfel de cazuri nu sunt unice.

„Abuzurile sexuale, cu regret, fac agenda operativă zilnic să abunde în astfel de cazuri, fenomenul fiind unul alarmant pentru Republica Moldova. Tot mai des, printre infractori figurează membri ai familiei, persoane din cercul de prieteni sau cei cu care victimele convieţuiesc. Deseori, victime ale acestor infracţiuni devin minorii, persoanele aflate în neputinţă sau în stare de vulnerabilitate faţă de agresor”, se menţionează într-un comunicat al PG.

Procuratura Generală în permanenţă monitorizează şi orientează procurorii să trateze cu mare atenţie aceste cazuri, asigurând respectarea dreptului persoanelor la viaţă şi libertate, mai ales din perspectiva activităţilor specifice şi a condiţiilor speciale pe care le comportă cauzele din categoria dată. Or, şi Curtea Europeană indică asupra faptului că statele au obligaţia pozitivă inerentă articolului 3 din Convenţie de a adopta dispoziţii de drept penal care să sancţioneze eficient şi real abuzul sexual şi să le aplice în practică prin intermediul unei anchete penale urmate de trimiterea în judecată, care să aibă caracter efectiv.

De asemenea, în acest proces procurorii îşi unifică eforturile cu o serie de organizaţii obşteşti de profil pentru acumularea probatoriului, dar şi consilierea psihologică post-infracţională a victimelor.

„Accentuăm că, în fiecare caz de viol, procurorii pledează pentru privarea agresorilor de libertate, solicitând, în instanţă, condamnarea acestora la pedepse maxime, prevăzute de legislaţia naţională şi în acord cu doctrinele CtEDO. 

Chiar dacă, ulterior, mulţi dintre infractori regretă cele comise, consecinţele asupra victimei sunt ireversibile, iar pedeapsa ce urmează a fi aplicată violatorului - inevitabilă”, se mai spune în comunicat.

Statisticile arată că, pe parcursul anului trecut, în republică au fost comise 611 infracţiuni privind viaţa sexuală, perioadă în care, 115 inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu executare.

În prezent, în penitenciarele din ţară îşi ispăşesc pedepsele pentru infracţiuni privind viaţa sexuală 1189 de persoane sau fiecare al cincilea condamnat. 
Similare
RECOMANDĂRI