Un ex-şef de la Apă-Canal Chişinău, condamnat în dosarul epurării apelor uzate. A încheiat, contrar legii, un contract cu un producător de alcool etilic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un ex-şef de la Apă-Canal Chişinău, condamnat în dosarul epurării apelor uzate. A încheiat, contrar legii, un contract cu un producător de alcool etilic

Ex-directorul Departamentului relaţii cu clienţii de la SA ”Apă-Canal Chişinău” a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu executare şi privat de dreptul de a deţine funcţii publice timp de 4 ani. De asemenea, el a fost obligat să achite în contul statului şi SA ”Apă-Canal Chişinău” un prejudiciu material de circa 90 milioane de lei, cauzat prin infracţiune.

Sentinţa a fost dictată după ce Procuratura Generală i-a demonstrat vinovăţia pentru două capete de acuzare, inclusiv: depăşirea atribuţiilor de serviciu şi poluarea apei.

Potrivit probatoriului administrat de procurori, în anul 2013, acţionând contrar legii, inculpatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepţionarea şi preepurarea apelor uzate, cu concentraţii majorate de poluanţi, în condiţii ce prejudiciază grav interesele SA „Apă-Canal Chişinău”.

Contractul a fost încheiat, chiar dacă inculpatul cunoştea că Staţia de epurare din capitală se află într-o starea tehnică deplorabilă, având capacitatea de prelucrarea a apelor uzate de două ori mai mică decât cea proiectată şi, respectiv, nu poate să prelucreze cantitativ şi calitativ volumele de deşeuri de producţie (borhot) transportate de agentul economic.

Ca rezultat, în râul Bîc au fost deversate ape insuficient epurate care, potrivit evaluării Centrului de investigaţii ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat din octombrie 2016, au cauzat daune în proporţii considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de 47,5 milioane de lei.

Ulterior, chiar dacă volumul deşeurilor lichide recepţionate şi concentraţia poluanţilor în apele uzate era în permanentă creştere, iar toxicitatea afecta grav nu doar procesul biologic de epurare, dar şi construcţiile şi utilajele Staţiei, ex-directorul relaţii cu clienţii al SA „Apă-Canal Chişinău” neîntemeiat şi intenţionat a schimbat prevederile contractului anterior, diminuând coeficientul de plată pentru 1m³ de deşeuri lichide (borhot) achitat de agentul respectiv, de la 1.5 la 1.0.

În acest context, potrivit estimărilor efectuate de specialişti, întreprinderea a suportat pentru epurarea deşeurilor lichide (borhot) recepţionate în perioada anilor 2013-2016 de la respectiva companie, cheltuieli suplimentare în sumă de aproximativ 13 milioane de lei, ce depăşeşte esenţial veniturile încasate de SA”Apă-Canal Chişinău” în valoare de 2,6 milioane lei, rezultate din această activitate.

Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.
Similare
RECOMANDĂRI